Înalt Prea Sfinția Sa Teodosie,
Arhiepiscopul Tomisului, urmașul Sfântului Andrei
20 de ani de arhierie la Tomis
Înalt Prea Sfinția Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, păstorește cu mult har străvechea Mitropolie a Tomisului, veche de aproape 2000 de ani. Urmele trecerii prin Scythia Minor a Sfântului Andrei sunt vii în istoria vieții creștinești din Dobrogea noastră. Sunt uimitoare manuscrisele mărturisitoare ce-l privesc pe Apostolul Andrei. Peștera Sfântului Andrei este și ea o mărturie vie.
Cele mai mari arhive ale lumii păstrează mărturii fundamentale despre viața creștină la Tomis și în Scythia Minor de la Sfântul Andrei, apostolul popoarelor de la Marea Neagră, până astăzi.
2000 de ani de viață creștinească, neîntreruptă.
Colecția Arhiepiscopiei Tomisului, purtând numele Mitropolia Tomisului. 2000 de ani de viață creștină la Tomis, publică documente fundamentale privitoare la străvechea mitropolie și la viața creștinescă din Tomis, adunate din 74 de arhive ale lumii: Vatican, Ierusalim, Atena, Alexandria, Moscova, Uppsala, Berlin Viena, Leipzig, Roma, Florența, Torino, Neapole, Milano, Berna, Zürich, Madrid, Paris, Reims, Oxford, Cambridge, New York etc.
Colecția Arhiepiscopiei Tomisului este o pledoarie științifică pentru reîntemeierea de drept a celei mai vechi mitropolii a strămoșilor noștri și a românilor. După Apostolul Andrei, urmează o serie celebră de episcopi, arhiepiscopi și mitropoliți, de la Evangelicus (303) până la Iachint de Vicina (1359), adică de la primul pontifex al Tomisului până la mitropolitul Iachint de Vicina, care a fost chemat să întemeieze Mitropolia Țării Românești în 1359.
Iată cronologia milenară a înalților sacerdoți (apud. Fontes Historiae Daco-Romaniae Christianitatis, traduceri inedite din latină și greacă de Mihaela Paraschiv, Claudia Tărnăuceanu, Wilhelm Dancă, Selecția textelor, Studiu introductiv, Notițe Biobibliografice, Note și comentarii, Indice de Nelu Zugravu, Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza”, Iași, 2008, p. 84-86).
După Mitropolitul Vasile al Tomisului, sunt demni de amintire mitropoliții Vicinei, între 1285 și 1359:
– Mitropolitul Theodoros (1285)
– Mitropolitul Luca (1303)
– Mitropolitul Macarie (1339)
– Mitropolitul Kyrillos (1347)
– Mitropolitul Iachint (1359)
– Mitropolitul Antim (1379)
Scufundându-ne în abisalul timp al istoriilor, vom medita la o întrebare de ce este România o enigmă a vechii Europe și ne vom gândi atent la cei 2000 de ani de viață creștină în vechiul Tomis, metropolă întemeiată în secolul al VII-lea î.e.n.
Așadar, pe urmele harice ale Sfântului Andrei au pășit episcopi, arhiepiscopi și mitropoliți demni de cea mai bună rememorare. Ceea ce este fenomenal de important pentru istoria neîntreruptă a străromânilor și românilor este această realitate că, după retragerea imperială a lui Aurelian în sudul Dunării, viața daco-romanilor, a străromânilor și a românilor a avut un curs neîntrerupt nu numai în nordul Dunării și în sudul Dunării ci și pe teritoriul dintre Dunăre și Marea Neagră. Aici Mitropolia Tomisului a cunoscut o viață religioasă și intelectuală demnă de orice cultură europeană.