Defecțiunile apărute la instalațiile electrice au cauzat în primele 8 luni ale anului aproximativ 27% dintre incendiile din locuințe, adică peste 1.300 de incendii la nivelul țării, potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Pentru a preveni evenimente care pot avea urmări tragice trebuie să respectăm câteva reguli simple și să luăm măsuri imediat ce observăm că ceva este în neregulă cu instalația electrică din casă.
Dar care sunt semnele defecțiunilor sau funcționării anormale a instalației electrice? O priză ieșită din perete, scântei sau zgomote când acționăm un întrerupător sau introducem un ștecher în priză, miros de încins/ars sau un “sfârâit” suspect în dreptul receptoarelor electrice sau a aparatajului (prize, întrerupătoare, tablouri electrice) sunt lucruri pe care nu avem voie să le ignorăm.
Mai mult, instalațiile electrice trebuie să fie verificate și reparate/ înlocuite ori de câte ori este necesar, dar nu cu meșteri de ocazie, ci cu persoane autorizate.
Pentru a preveni incidente grave, specialiștii Delgaz Grid și ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență recomandă:
- Fii atent la instalația electrică din casă și la aparatele pe care le folosești.
- Cheamă un electrician autorizat să verifice periodic siguranțele și instalația electrică sau ori de cate ori observi că ceva este în neregulă.
- Ține cont de sfaturile specialiștilor, nu a meșterilor de ocazie!
- Înlocuiește echipamentele defecte: cablurile cu izolația tăiată, prizele și întreupătoarele care fac scântei etc..
- Nu lăsa persoane neautorizate să intervină la contorul de energie sau în firidele de palier, de bloc sau de cvartal. La aceste instalații trebuie să intervină doar personalul operatorilor de distribuție energie sau al companiilor desemnate de aceștia.
- La suplimentarea aparatelor electrice sau creșterea puterii acestora asigură-te,