Neanderthalienii aveau un sistem auditiv la fel de bun ca al nostru, potrivit unui studiu științific, care consideră că sunt dovezi suplimentare că vărul lui Homo sapiens avea o capacitate de comunicare la fel de eficientă ca acesta din urmă, potrivit AFP.
Abilitățile cognitive ale omului Neanderthal au împărțit mult timp paleoantropologii, unii susținând că doar Homo sapiens, specia noastră, a dezvoltat capacitatea de a proiecta simboluri și de a le comunica prin fuzionarea echivalentului cuvintelor.
Echipa de antropologi condusă de profesoara Mercedes Conde-Valverde, specialistă în bioacustică, de la Universitatea spaniolă din Alcalà, amintește că arheologia documentează tot mai mult un „comportament complex la neanderthalieni”.
Știm astăzi că, la fel ca Homo sapiens, această linie umană ai cărei ultimi reprezentanți au dispărut cu aproximativ 40.000 de ani în urmă, știa cum să-și îngroape morții, dar și să împodopească corpurile sau să fabrice instrumente sofisticate.
După cum notează paleoantropologul francez Bruno Maureille pentru AFP, strămoșii noștri au împărtășit „cu alte descendențe umane – diferite de noi prin morfologia lor (cum ar fi neanderthalienii) – aceleași capacități de a produce și de a împărtăși activități simbolice”.
„Limbaj articulat”
Faptul simplu de a produce instrumente implică capacități cognitive, „care traduc un limbaj articulat cel puțin similar, foarte apropiat de al nostru”, potrivit lui.
Pentru a determina dacă neanderthalienii ar putea folosi un limbaj, este necesar să se stabilească dacă ar putea simboliza concepte și dacă au capacitatea anatomică de a produce și percepe un limbaj pe care să îl transmită, potrivit autorilor studiului, publicat în Nature ecology and evoluţie.
Pentru a face acest lucru, au reconstituit practic canalele auditive externe și mediane a cinci exemplare din specia neanderthaliană care au trăit pe o perioadă cuprinsă între 130.000 și aproximativ 45.000 de ani în urmă.