În iunie 2019 o fetiță de 10 ani din Mediaș se întorcea de la școală când a fost atacată și mușcată de un câine comunitar din apropierea casei. Mama ei, însărcinată în 20 de săptămâni, din cauza șocului suferit, a pierdut sarcina.
Ca urmare a incidentului, Asociaţia Iniţiativa pentru Responsabilitate Civică (IREC) a cerut daune morale unității administrativ teritoriale a municipiului Mediaș. „17000 de euro daune obţinute pentru copilul si familia ei care au trecut prin momente teribile: copilul a fost muşcat, iar mama a pierdut sarcina de 20 de săptămâni din cauza şocului suferit. Primăria Mediaş nu şi-a asumat niciun moment răspunderea încercând să dea vina pe părinţi pentru incident”, a fost transmis de IREC. Tot reprezentanții IREC anunță că se vor „face toate eforturile ca la apel să tragă la răspundere directă şi personală primarul municipiului Mediaş”, pe baza unui precedent stabilit tot de Asociaţie în anul 2020.
„Orice cetăţean al ţării ar trebui să ştie că pentru astfel de lucruri este răspunzătoare şi instituţia Primarului, acesta având o răspundere directă şi personală privind funcţionarea corespunzătoare a serviciilor publice locale, intre care se afla si ecarisajul. Practic, Decizia nr. 1054 din 4 iunie 2020, pronunţată de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, publicată în în Buletinul Casaţiei nr. 1/2020, pag. 67-79 stabileşte un precedent judiciar important referitor la răspunderea instituţiei Primarului care este responsabilă pentru activitatea serviciilor publice din subordine, prin urmare în orice situaţie în care un serviciu public nu funcţionează corespunzător, primarul răspunde alături de Unitatea administrativ teritorială”, au transmis oficialii IREC.
Avocata familiei, Carmen Bordei, al cărei copil a fost, la rândul său, atacat de un câine comunitar,