Deputatul AUR Dănuț Alenei a solicitat, prin intermediului unei interpelări adresate ministrului Energiei, Virgil Popescu, să transmită situația hidrocentralelor din România. Acesta a cerut informații despre numărul centralelor funcționale și nefuncționale, precum și măsurile ce vor fi luate pentru remedierea disfuncționalităților.
Ministerul de resort a transmis că Hidroelectrica are în exploatare comercială un număr de 187 obiective hidroelectrice cu o putere instalată de 6.3372,172 MW. În ceea ce privește scoate centralelor din funcțiune, ANRE a decis acest lucru și nu Hidroelectrica:
„ANRE, prin decizia 761/13.05.2020, a scos din licența de exploatare comercială a Hidroelectrica un număr de 36 hidroagregate care nu aveau condiții de funcționare, aflate în 3 centrale cu putere peste 4 MW și 20 de CHEMP, MHC cu o putere instalată totală de 64,28 MW. Pentru acestea, Hidroelectrica își propune reintroducerea în licență a hidroagregatului 1 de la Porțile de Fier II, având în analiză în acest moment expertizarea echipamentelor și a centralei Izvoarele după efectuarea lucrărilor de reparare a aducțiunii și expertizarea echipamentelor. CHEMP Leșu urmează a fi reintrodus în exploatare după realizarea unor lucrări la lacul de acumulare (aflat în administrarea ANAR) estimate a se finaliza în jurul anului 2026.
Centrala de la Cernavodă nu are condiții de funcționare, ea fiind proiectată a funcționa cu apa de la centrala nucleară. CNE Cernavodă a comunicat că aceasta se va întâmpla doar în situații excepționale, în funcționarea normală a centralei CNE Cernavodă neexistând condiții de funcționare pentru CHE Cernavodă. În cazul celorlalte MHC, cu o putere instalată ce totalizează 14,13 MW, ca urmare a unei analize interne, a fost propusă scoaterea la vânzare, procesul fiind în curs”, se arată în răspunsul Ministerului Energiei.