Raportul „România Educată” a fost publicat de Administrația Prezidențială și urmează să fie asumat de către Guvern. Klaus Iohannis subliniază că reformarea sistemului de educație este obligatorie, dacă vrem ca generațiile viitoare să beneficieze de educație de calitate și de șanse reale pentru a fi competitivi pe o piață a muncii în continuă și rapidă schimbare. Președintele susține că prin acest proiect, vom avea și rezultate scontate. Așa să fie?
Deputatul AUR Daniel-Gheorghe Rusu este de părere că proiectul actualei guvernări, intitulat „România educată”, este paralel cu realitate. Înțesat cu termeni specifici limbajului de lemn, inițiativa tratează cu superficialitate mai multe probleme, de exemplu, curricula depășită după care învață elevii români.
„Sistemul de învățământ din România este deficitar începând cu clasele primare, până la nivelul universitar și postuniversitar! Copiii și tinerii sunt viitorul țării și merită accesul la un învățământ de calitate! Printre cele mai mari probleme ale învățământului românesc se numără: România aplică un curriculum depășit”, explică deputatul AUR.
Daniel-Gheorghe Rusu a expus succint principalele provocări cu care se confruntă sistemul de educație în acest moment:
- accesul la educaţia de calitate e o provocare pentru elevii din zona rurală şi pentru cei de etnie rromă;
- finanţarea sistemului de învăţământ este la un nivel redus;
- rata de abandon şcolar este mare, iar acest lucru are consecinţe asupra pieţei muncii şi creşterii economice.
„Școala nu sprijină transformarea copiilor în niște adulți responsabili, autonomi și cu spirit etic, ci se axează pe transmiterea de cantități enorme de informații și pe încurajarea spiritului de competiție, fără să țină cont de calitățile individuale ale fiecărui elev! Copiii nu sunt materie primă, care să se lase modelată după cum vrea statul, iar mintea lor nu e un recipient gol!
Școala ar trebui să fructifice următoarele calități: independența personală, dragostea față de mediu, față de semeni, față de muncă, bucuria vieții, râsul autentic, speranța, trăirea în realitate, sinceritatea, autenticitatea”, a mai spus deputatul AUR