După o vară caldă și lipsită de precipitații, toate râurile din Europa sunt la debite foarte mici.
În Cehia, un avertisment vechi de câteva secole, gravat pe pietrele de pe fundul râului Elba, a provocat fiori. „Dacă mă vezi, să plângi”, este mesajul lăsat de oamenii de-atunci, semn că seceta a avut efecte drastice.
Pe râul de lângă orașul Děčín din nordul Cehiei sunt zeci de „pietre ale foamei”, cum au fost denumite, adică pietre care conțin mesaje care au marcat secetele istorice și menite să avertizeze generațiile următoare de foametea și greutățile aduse de lipsa apei.
Cercetătorii cehi au explicat că seceta a însemnat o recoltă slabă, lipsă de mâncare, prețuri mari și foamete, mai ales pentru săraci.
Cel mai timpuri an care poate fi citit pe „pietrele foamei” este 1616, dar mai există inscripții și privind secetele din anii 1417 și 1473. Alți ani secetoși care au urmat între 1707 și 1893 au fost de asemenea menționați.
Secetă record
Experții susțin că seceta din acest an ar putea fi considerată cea mai gravă din ultimii 500 de ani, iar consecințele pentru industrie, transportul maritim de mărfuri, energie și producția de alimente ar putea fi drastice.
„Nu am făcut încă o analiză definitivă, pentru că seceta se manifestă în continuare. Dar anul 2018 a fost cel mai secetos din ultimii 100 și credem că anul acesta este și mai rău”, a spus Andrea Toreti, de la Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene.
Oamenii de știință estimează că și lunile de toamnă vor fi secetoase pe continent, ceea ce înseamnă că fluviile și râurile vor rămâne cu debite scăzute.
Pe anumite tronsoane, Loara, cel mai lung râu din Franța, poate fi străbătut pe jos,