Una dintre cele mai grave secete care a lovit Europa în ultimii 500 de ani a scos la iveală trecutul continentului prin artefacte care erau ascunse sub apele râurilor – de la tabere romane la sate fantomă și la epave din al Doilea Război Mondial, scrie The Guardian.
În Cehia, un avertisment foarte vechi în germană, scris în piatră, spune într-o notă severă: „Wenn du mich siehst, dann weine” (Dacă mă vezi, să plângi). Mesajul apare pe o piatră din râul Elba lângă orașul Děčín din nordul Cehiei, aproape de granița cu Germania.
Așa-numita „piatră a foamei” de la Děčín este una dintre zecile din râurile Europei centrale care au fost gravate pentru a marca secetele istorice și pentru a avertiza următoarele generații de foametea și greutățile care cel mai probabil vin în consecință de fiecare dată când devin vizibile.
Cercetătorii cehi au descris piatra în 2013 ca fiind „cizelată cu anii de greutăți și cu inițialele autorilor pierduți istoriei”, spunând că „au exprimat că seceta a adus o recoltă slabă, lipsă de mâncare, prețuri mari și foamete pentru oamenii săraci”.
Cel mai timpuriu an care poate fi citit pe piatra din Děčín este 1616. Urmele inscripțiilor legate de secete mult mai vechi, inclusiv 1417 și 1473, au fost în mare parte erodate în timp. Alți zece ani secetoși care au urmat între 1707 și 1893, au fost de asemenea înscriși.
Anul 1616 apare înscris în piatra foamei din Decin, Cehia, când a avut loc o secetă ce a scăzut râul Elba atât de mult încât roca scufundată a devenit vizibilă. Foto: Profimedia Images
Majoritatea pietrelor foamei, amintiri sobre ale consecințelor severe din timpul secetei, se găsesc pe Elba, râu care curge din nordul Cehiei prin fosta Boemie și Germania înainte de a ajunge la Marea Nordului lângă Hamburg.