Imaginile surprinse de satelitul european Copernicus arată amplitudinea dezastrului provocat de inundaţiile din Germania şi Belgia, unde cel puţin 100 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte peste 1.300 sunt dispărute. Datele furnizate de Copernicus sunt folosite la maparea zonelor afectate în vederea coordonării acţiunilor de salvare ale autorităţilor, informează Agenţia Spaţială Europeană.
Satelitul Copernicus furnizează imagini radar extrem de clare şi precise ale regiunilor pe care le survolează, indiferent dacă cerul este înnorat sau nu.
Imaginea radar cu inundaţiile din Germania şi Belgia compară fotografiile făcute de Copernicus pe 3 şi 15 iulie 2021 (înainte şi după producerea inundaţiilor). Zonele inundate sunt colorate în roşu.
„Imaginile luate înainte şi după inundaţii oferă informaţii despre dimensiunea dezastrului şi se dovedesc a fi utile în monitorizarea inundaţiilor, graţie abilităţii lui Sentinel de «a vedea» printre nori şi ploaie”, conform ESA.
În Germania, comunități întregi sunt în ruină după ce satele și orașele din landurile North Rhine-Westphalia și Rhineland-Palatinate au fost măturate de râurile umflate de viituri.
Rețelele de telefonie mobilă sunt căzute, ceea ce face și mai dificilă căutarea celor dispăruți.
55 de oameni au fost salvați după ce casele lor s-au prăbușit în regiunea Cologne (Koln), în timp ce mulți alții sunt încă dați dispăruți.
În Belgia, țară vecină afectată și ea de inundații, s-au înregistrat 14 decese în urma viiturilor.
Vineri dimineață, mai multe case din Erftstadt (Cologne/Koln) s-au prăbușit, iar echipele de salvare luptă pentru a-i ajuta pe localnicii care s-au întors în zonă, în ciuda avertismentelor autorităților. Un baraj din apropierea graniței cu Belgia, Rurtalsperre, a fost inundat în timpul nopții, iar altul, Steinbachtalsperre, este instabil.
Editor : Mihnea Lazăr