Cum să îți dai seama care sunt legumele și fructele tratate cu chimicale. Demonstrație VIDEO a unui specialist

Roșiile se regăsesc constant pe lista de cumpărături a fiecăruia dintre noi și știm că suntem în permanență în căutarea acelui gust autentic. E greu să le evaluăm când nu le putem gusta înainte. Așa că ne ghidăm după formă și culoare. Care sunt cele mai bune? De la piață, de la producători locali, sau de la supermarket? Am aflat prin intermediul unui experiment că sunt multe mituri care nu au legătură cu realitatea. Ne-a ajutat Vasile Stoleru, profesor de legumicultură de la Universitatea de Științele Vieții din Iași.

Vasile Stoleru: Trebuie să avem înredere în toate produsele care sunt la piață și în supermarket, că așa e normal. Nu cred că cineva într-un supermarket ar putea să introducă tomate contaminate.

Toți ne dorim să cumpărăm produse autohtone, produse din soiuri românești, dar cred că ceva sfaturi sunt binevenite oricând. Mă refer aici în primul rând la alege pe cât posibil tomate autohtone, unele care nu sunt uniforme, aceeași dimensiune… Asta înseamnă că sunt soiuri autohtone. De asemenea, trebuie să avem mare grijă atunci când le alegem, să evităm să consumăm fructe care sunt tratate cu stimulatori de creștere, pentru că sunt produse cancerigene. Aceste tomate, atunci când sunt secționate se poate vedea acea inimă a fructului.

VIDEO. Roșii testate în laborator

Vasile Stoleru: Avem un sortiment de tomate produs în România, cu fructul mediu, undeva la 30-50 de grame, din supermarket. Se poate observa că nu a ajuns la maturitate. De obicei, producătorii le recoltează într-o anumită fază de maturitate. Iată o roșie care ar fi trebuit să mai stea.

Trebuie să alegem tomate care au culoarea uniformă.

Avem si un soi hibrid, pentru că fructele sunt uniforme, comparativ cu cele obținute din soiuri sau din populații românești, tradiționale.

 » sursa: www.digi24.ro