Cum poate să revină județul Timișul în fruntea topului economic național? Iată răspunsul!

Luni 14 iunie, la Universitatea de Vest din Timișoara, a avut loc conferința dedicată prezentării rezultatelor noului studiu comparativ realizat de UVT privind finanțarea învățământului superior din Timișoara  –  Cluj-Napoca  – Iași, perioada 2012 – 2020.

În cadrul conferinței au fost prezentate cele mai recente date obținute de cercetătorii UVT despre bugetele publice alocate pentru centrele universitare Timișoara, Cluj-Napoca și Iași în ultimii 10 ani, dar și trimiteri la tendințe aflate în orizontul evoluțiilor viitoare din acest ecosistem format din decidenți publici, administrație publică centrală și locală, stakeholderi reprezentativi ai comunității, cadre universitare și cercetători, studenți și public larg, implicați și interesați, deopotrivă, cu privire la predictorii semnificativi ai evoluțiilor viitoare.

La conferință a participat domnul Prof. Univ.  Dr. Cosmin Enache, prorector al UVT responsabil cu strategia financiară și de digitalizare, coordonator al proiectului, Prof.Univ.Dr. Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, Prof.Univ.Dr. Cosmin Alin Popescu, rector al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara, Prof.Univ.Dr. Victor Dumitrașcu, prorector al Universității de Medicină și Farmacie Victor Babeș Timișoara, reprezentând universitățile membre ale Alianței Timișoara Universitară, dar și invitați din administrația locală și mediul de afaceri, precum și invitații din partea „Grupului Partenerilor Strategici GPS-UVT”.

Câteva dintre principalele idei dezbătute, rezultate din studiul comparativ UVT:

În ultimii 10 ani, decalajul de finanțare a făcut ca pentru centrul universitar Cluj-Napoca să fie alocat un buget cu 200 milioane de euro mai mare decât pentru Timișoara. Asta se simte în tendințele de dezvoltare a întregii comunități (PIB-ul pe locuitor în județul Cluj crescând și depășind PIB-ul pe locuitor în județul Timiș);

Se poate vorbi despre un impact decisiv al intervenției statului în favoarea dezvoltării celorlalte două centre universitare mari (Cluj-Napoca și Iași) – o politică publică dezavantajoasă față de Banat și Timișoara,

 » sursa: ziuadevest.ro