Pe măsură ce continuă să crească numărul de diplomați și oficiali ai serviciilor de informații americani care s-au îmbolnăvit de misteriosul sindrom Havana, în interiorul Departamentului de Stat al SUA a început să se intensifice frustrarea în rândul angajaților cu privire la abordarea evazivă a Departamentului față de această situație, potrivit unei analize CNN.
O parte din oficialii Departamentul de stat al SUA atrag atenția în legătură cu lipsa de informații din partea conducerii, inclusiv în legătură cu abordarea indecisă a secretarului de stat Tony Blinken, care încă nu sa întâlnit cu niciunul dintre diplomații depistați cu „sindromul Havana”, în ciuda faptului că a declarat anterior că va acorda prioritate cazurilor de îmbolnăvire.
Mai mulți diplomați americani renunță la misiunile externe de frică să nu se îmbolnăvească
Frica de a se îmbolnăvi generează un impact puternic asupra deciziilor de carieră ale diplomaților, conform unor sursele CNN, unii dintre aceștia hotărând chiar să renunțe la anumite misiuni diplomatice din cauza posibilității de a deveni ținte ale fenomenului inexplicabil care a îmbolnăvit sute de oficiali americani în ultimii cinci ani.
Spre exemplu, doi diplomați americani care au vorbit cu jurnaliștii CNN au spus că au luat hotărârea de a nu aplica la posturile diplomatice scoase la concurs de Departamentul de stat în orașele Berlin și Viena, pentru că vor să evite orașele în care au auzit că au fost depistate cazuri de îmbolnăvire cu „sindromul Havana”.
Diplomații americani și surselele din cadrul serviciilor de informații americane au transmis public că Departamentul de stat al SUA nu le-a pus la dispoziție până în prezent datele referitoare la numărul persoanelor afectate și locațiile incidentelor. Aceștia s-au întrebat, de asemenea, ce face Departamentul de stat al SUA pentru a se asigura că ei și familiile lor nu sunt trimiși în clădiri sau apartamente unde au fost raportate anterior incidente de îmbolnăvire.