Companiile de ridesharing sunt acuzate că fac evaziune fiscală, iar neîndeplinirea obligațiilor fiscale afectează veniturile de la bugetul de stat. Potrivit ANAF, prejudiciul pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale se ridică la valoare de 52.060.388 de lei, bani ce trebuie recuperați.
Deputatul AUR Adrian Axinia atrage atenția asupra faptului că evaziunea fiscală în domeniul prestării serviciilor direct către populație a companiilor de ridesharing este din ce în ce mai mare și afectează, în mod direct, nu numai bugetul național, ci și activitatea operatorilor onești, buni plătitori de taxe și impozite. Într-o sesizare adresată ministrului de Finanțe, Marcel Boloș, Axinia citează un comunicat al ANAF, în care se precizează următoarele:
„În cazul a trei operatori economici din București și Constanța care activează pe piața de transport alternativ de persoane, inspectorii DGAF au descoperit indicii temeinice conform cărora administratorii acestora s-au sustras de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, prin diminuarea bazei de impunere privind impozitele și taxele datorate bugetului general consolidat al statului, precum și taxele datorate aferente sumelor de bani plătite către salariați. Totodată, s-a constatat majorarea în mod ilegal a TVA deductibilă, prin înregistrarea în contabilitate a unor achiziții de combustibili susceptibile a fi fictive”.
Adrian Axinia consideră că doar inacțiunea și incompetența factorilor de decizie, printre care se numără și ministrul de Finanțe, permit ca sume importante de bani să se volatizeze, pur și simplu, către alte zone fiscale din afara României.
În acest context, deputatul AUR solicită ministrului Marcel Boloș să transmită cum și, mai ales, când va recupera prejudiciul de peste 52 milioane de lei cauzat bugetului de stat de către cei trei operatori economici din București și Constanța, precum și care vor fi demersurile pe care le va face pentru a preveni astfel de situații.