Ministerul Economiei trebuie să înțeleagă cât de importantă este exploatarea grafitului și să redeschidă mina de la Baia de Fier, subliniază senatorul AUR Valentin Cioromelea, care a înaintat și o interpelare către autorități pe această temă. Florin Spătaru, ministrul Economiei, a transmis că are în vedere redeschiderea perimetrelor miniere închise prin hotărâri de Guvern în perioada 1998-2010.
„România a avut și o mină de grafit în localitatea Baia de Fier, unde se produceau peste 40.000 de tone de grafit pe an. Complexul minier a fost privatizat pe „1 dolar,” închis și ulterior vândut la fier vechi. Vorbim mai degrabă de un management defectuos, lucru care s-ar putea îndrepta, dacă ar exista interes și deschidere din partea ministerului Economiei. Grafitul este un mineral rar, din care se extrage grafenul, esențial în energia verde. Este folosit în prezent la construcția de panouri solare și baterii, iar o tonă, cu un management bun, se vinde și cu două sute de mii de euro”, se arată în interpelarea semnată de senatorul AUR Valentin Cioromelea.
Ministerul Economiei a transmis că are în vedere redeschiderea exploatării grafitului și că s-au făcut deja pași pentru elaborarea studiului de fezabilitate „privind exploatarea și valorificarea superioară a șisturilor grafitoase din perimetrul Ungurelașu-Polovragi și Cătălinu-Baia de Fier”.
„Unul dintre obiectivele propuse de către Ministerul Economiei în vederea susținerii implementării Programului de Guvernare 2021-2024 al Coaliției pentru reziliență, dezvoltare și prosperitate este „asigurarea exploatării superioare a grafitului în România, în vederea producerii pe teritoriul țării a bateriilor”. Redeschiderea exploatării grafitului va avea un impact semnificativ din punct de vedere socio-economic. Redeschiderea perimetrelor miniere închise prin hotărâri de Guvern în perioada 1998-2010 se va putea realiza după aprobarea Normelor metodologice de Aplicare a Legii nr. 275/2020”, se arată în răspunsul oficial al ministerului de resort.
De asemenea, a fost organizată licitația internațională ce a avut ca obiect elaborarea „Studiului de fezabilitate privind exploatarea și valorificarea superioară a șisturilor grafitoase din perimetrul Ungurelașu-Polovragi și Cătălinu-Baia de Fier” și fost supusă aprobării Consiliului de Administrație al societății SNS-SA elaborarea contractului de prestări servicii cu firma SC Roland Berger SRL, pentru elaborarea studiului de fezabilitate menționat anterior.