Un capitol obscur în istoria României rămâne a fi confruntarea voluntarilor români parașutiști cu Securitatea și cu regimul comunist la sfârşitul anilor ’40 şi începutul anilor ’50 din secolul trecut. Astăzi, după decenii de tăcere, senatorul AUR, Sorin Lavric, evocă un episod necunoscut de opinia publică românească şi asupra căruia autorităţile continuă să păstreze tăcerea – luptătorii care, în anii 1951-1952, au fost parașutați din avioanele americane în ținuturile românești.
”Nici astăzi nu se spune precis rolul pe care serviciile secrete occidentale le-au avut în sprijinirea trupelor de parașutiști. Un motiv în plus ca masoreții marxiști să-și frece mîinile de mulțumire, la gîndul că ne pot măslui trecutul eroic. Îi încredințez că nu vor avea cîștig de cauză”, a declarat senatorul Lavric.
Pe măsură ce România era tot mai aservită URSS, mulți anticomuniști au ales exilul, fie pentru o viață liberă, fie pentru a pune umărul la eliberarea țării de sub tirania sovietică și comunistă. Scopul acestora, în vara lui 1952 în pădurea Fetea din Munții Făgărașului era:
- să ia legătura cu trupele de partizani;
- să furnizeze Occidentului informații despre armata de ocupație;
- să săvîrșească acte de sabotaj împotriva regimului.
”Americanii i-au recrutat din rîndul refugiaților care părăsiseră țara în timpul războiului și i-au instruit luni de zile după canonul supraviețuirii în spatele frontului. Dintre ei, cei care s-au impus cu precădere memoriei colective, grație îndrăznelii cu care s-au mișcat într-o Românie strivită de ocupația armatei ruse, au fost cei 13 luptători aflați sub conducerea lui Ion Golea, Ion Samoilă, Alexandru Tănase și Mircea Popovici”, a punctat Lavric.
După un proces sumar, cei cei 13 luptători anticomunişti paraşutaţi de aviaţia militară SUA şi susţinătorii lor locali au fost împușcați pe 31 octombrie 1953, ora 22:00, în Valea Piersicilor de la închisoarea Jilava. În acea noapte au fost împuşcaţi la zidul Jilavei: Alexandru Tănase, Ion Golea, Ion Samoilă, Alexandru Popovici, Ion Tolan, Gavrilă Pop, Ion Buda, Gheorghe Dincă, Mihai-Vasile Vlad, Erich Tartler, Ion Iuhasz, Ion Cosma, Aurel Corlan.