Ciclonul format deasupra Mării Negre a ajuns prima oară marți în zona României, și-a schimbat două zile direcția și a revenit apoi, urmând să mai rămână în zonele estice și sud-estice ale țării până duminică. Acest ciclon NU este un fenomen excepțional fiindcă cicloni se formează des în zona țării noastre, dar nu sunt nici pe departe atât de severi precum cei din zonele tropicale. Mai jos puteți citi de ce este interesant acest ciclon, dar și care este în general rolul unui ciclon în sistemul climatic.
Ciclonul va rămâne în orele următoare deasupra bazinului vestic al Mării Negre, practic în imediata apropiere a Litoralului românesc și va continua să ne influențeze. Ciclonul este deja de trei zile în zonă: ploile intense de marți s-au datorat acestui ciclon care a ajuns în bazinul vestic al Mării Negre venind din Marea Mediterană, apoi s-a îndepărtat puțin de țara noastră, astfel că miercuri și joi au fost mai puține ploi, iar din noaptea de joi s-a reîntors către România, în loc să se ducă spre Georgia, a explicat pentru HotNews.ro, Gabriela Băncilă, director meteorologie operațională la ANM.
”Nu este deloc un eveniment excepțional. Ciclonii latitudinilor temperate sunt diferiți de ciclonii tropicali. Poate că de aceea noțiunea de ciclon îi duce pe oameni cu gândul la ciclonii tropicali, la taifun la uragan. La latitudinile temperate acționează doar acești cicloni extratropicali care sunt frecvenți în toate anotimpurile. De exemplu și viscolul se produce când avem un cuplaj dintre un anticiclon din zona Rusiei care aduce masa de aer rece și un ciclon care vine din Mediterana și aduce aerul încărcat de umezeală”
”Această persistență va dura până în noaptea de sâmbătă spre duminică și în tot acest interval vor fi perioade în care va ploua cu o intensitate mai mare,