China va folosi mai mult ca niciodată controversatele sale tehnologii prin care vrea să modifice vremea

China folosește de ani buni tehnologii prin care încearcă să modifice vremea, a investit miliarde de dolari și are zeci de mii de oameni care lucrează în domeniu. Planurile sunt însă și mai ambițioase, mai ales că încep Jocurile Olimpice de Iarnă și aceste tehnologii vor fi extrem de des folosite. China însă vrea să încerce să aducă ploaie, sau cer albastru, în funcție de nevoie, pe milioane de kilometri pătrați, iar eficiența acestor tehnologii este foarte controversată, la fel și amprenta asupra mediului.

Încă din anii 40 ai secolului trecut mai multe țări au tras rachete în nori pentru a încerca să aducă ploaia, spre exemplu, dar nicio altă țară nu a făcut atâtea experimente, nu a investit atât de mult și nu are planuri atât de ambițioase precum China. Aceste tehnologii sunt numite ”cloud-seeding” (însămânțarea norilor).

Presa chineză scria că între 2013 și 2017 au fost investiți peste 1,3 miliarde dolari în tehnologii care să stimuleze precipitațiile și că rezultatul a fost de 233 miliarde cm de precipitații adiționale datorate faptului că au fost trase în nori rachete cu anumite substanțe chimice pe bază de iodură de argint.

În 2019 oficialii spuneau că aceste tactici de modificare a vremii au redus cu 70% pagubele făcute agriculturii de către căderile de grindină, dar mai mediatizate au fost intervențiile pentru a avea cer albastru în timpul JO de vară de la Beijing, din 2008, când nu doar că au fost oprite fabricile și a fost limitat traficul din Beijing, dar s-au făcut intervenții cu rachete pentru a dispersa smogul de deasupra capitalei.

China are zeci de mii de angajați la o instituție numită, în engleză, China Meteorological Association Weather Modification Center. China a spus că până în 2025 vrea ca aceste acțiuni de modificare să poată fi realizate de pe o suprafață uriașă de peste 5,5 milioane de kmp,

 » sursa: hotnews.ro