Oamenii de știință au descoperit mai multe detalii despre probabil cele mai faimoase emisii radio rapide (FRB), un fenomen misterios pe care astronomii nu îl pot explica încă, relatează Live Science.
Astronomii au detectat pentru prima dată această emisie radio rapidă numită FRB20180916B în 2018, la puțin peste un deceniu de la descoperirea emisiilor radio rapide.
Deși unele FRB sunt străfulgerări individuale în noapte, altele emit ciclic în mod repetat. FRB20180916B Este în a doua categorie, emițând timp de 4 zile iar apoi „păstrând tăcerea” în următoarele 12.
Această emisie radio rapidă este de asemenea una dintre cele mai apropiate de Pământ pe care astronomii au descoperit-o până acum, aflându-se la „doar” 500 de milioane de ani-lumină distanță.
Combinația de emisii regulate și relativ apropiate face din FRB20180916B o emisie în mod deosebit de interesantă pentru astronomi, două echipe de cercetători publicând recent studii cu privire la aceasta.
Una dintre echipe a folosit zeci de detecții făcute de radiotelescopul european LOFAR (Low Frequency Array) și de proiectul CHIME (Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment) pentru a examina lungimea de undă a undelor radio produse de acest FRB.
Folosind LOFAR cercetătorii au reușit să detecteze emisii de la FRB20180916B care erau de 3 ori mai lungi (cu o frecvență de 3 ori mai joasă) decât emisiile observate anterior provenite de la același FRB.
„Acest lucru ne spune că regiunea din jurul sursei emisiilor trebuie să fie transparentă față de emisiile de unde joase în timp ce unele teorii sugerau că toate emisiile de frecvență joasă ar fi absorbite imediat și nu ar putea fi detectate niciodată”, afirmă Ziggy Pleunis, fizician la Universitatea McGill din Canada și autor principal al unuia dintre cele două noi studii.