Trei misiuni marțiene vor începe în curând cercetarea pe Planeta Roșie și în jurul ei. Prima va ajunge misiunea Hope a Emiratelor Arabe care este și cea mai simplă și nu implică și aterizarea pe suprafața planetei. Pe 10 februarie va ajunge misiunea chineză, iar pe 18 februarie sosește misiunea NASA cu roverul Perseverance. Cele trei sonde au parcurs peste 400 milioane km din iulie 2020.
Misiunea Hope a Emiratelor Arabe Unite
Prima misiune este cea a Emiratelor Arabe care au dezvoltat sonda Hope cu ajutor japonez. Va ajunge pe orbită pe 9 februarie.
Emiratele au aproape 10 milioane de locuitori pe o suprafață cât o treime din cea a României. Deși țara este mică, ea are din plin bani și ambiție. Misiunea este gândită să investigheze rarefiata atmosferă marțiană, iar naveta va orbita timp de doi ani, la altitudini cuprinse între 20.000 și 40.000 km față de suprafața Planetei Roșii.
Naveta Hope este cam de dimensiunile unei mașini de clasă mică, a costat 200 milioane dolari și va purta trei tipuri de instrumente: spectrometru infraroșu, spectrometru ultraviolet și camere video, misiunea fiind de a avea prima privire globală asupra vremii marțiene în toate momentele zilei. Vor fi investigate diverse fenomene meteo marțiene cum ar fi giganticele furtuni de nisip, nori înghețați și diversele mișcări ale fronturilor atmosferice.
Atmosfera marțiană nu a fost studiată atât de intens în trecut, iar sonda arabilor va încerca să obțină noi informații, mai ales că va orbita de la o altitudine mult mai mare decât alte sonde din trecut și va putea oferi o imagine de ansamblu. Dacă pe Marte temperatura poate depăși +20 de grade ziua, noaptea poate scădea la -120 de grade.
O mare diferență față de Terra este că Marte are un câmp magnetic mult mai slab ce nu protejează planetă împotriva radiațiilor cosmice.