O planetă telurică din afara sistemului nostru solar, a cărei masă este jumătate din cea a lui Venus, a fost detectată de astronomi, care au identificat totodată în acelaşi sistem stelar şi o exoplanetă ce ar putea să întreţină viaţa, informează Agerpres citând DPA.
Acel corp ceresc teluric este cea mai uşoară exoplanetă detectată vreodată cu ajutorul unei tehnici care se bazează pe faptul că o stea nu rămâne într-o poziţie complet staţionară atunci când este orbitată de o planetă.
Cercetătorii au folosit datele obţinute de Very Large Telescope (VLT), administrat de Observatorul European Austral (ESO) în Chile, pentru a cerceta planetele din jurul unei stele apropiate de Soare, L 98-59, care se aseamănă cu planetele interioare ale Sistemului Solar.
Printre descoperirile lor se află o planetă acoperită de un ocean, precum şi o posibilă planetă aflată în zona locuibilă din acel sistem stelar.
Maria Rosa Zapatero Osorio, astronaut la Centrul de Astrobiologie din Madrid, una dintre autoarele studiului, a declarat: „Planeta din zona locuibilă ar putea avea o atmosferă, care ar putea proteja şi susţine viaţa”.
Noul sistem stelar studiat, denumit L 98-59 după steaua sa, a devenit astfel o ţintă pentru viitoarele observaţii despre atmosferele exoplanetelor. Acel sistem stelar are în centrul lui o stea care se află la o distanţă de doar 35 de ani-lumină de Terra. El găzduieşte planete telurice, aşa cum sunt Terra şi Venus, aflate suficient de aproape de steaua lor pentru a fi considerate „planete calde”, potrivit Agerpres.