Criza forței de muncă din România va fi rezolvată cu străini. Este strategia guvernului, care a stabilit că pot veni în țară până la 100 de mii de muncitori din afara Uniunii Europene, un număr record. Firmele de recrutare spun însă că este o soluție doar pe hârtie: ca să angajezi un străin durează chiar și 8 luni, din cauza birocrației.
Importul de angajați din afară Uniunii Europene a ajuns pentru multe firme soluția la criza forței de muncă.
Ibrahim a lăsat Iordania în octombrie 2019 și a venit să muncească în România. Aici și-a cunoscut și soția.
– România este acum casa mea pentru că locuiesc cu familia mea. Iar Iordania este aproape de România, spune Ibrahim Almomani Ali, angajat la un salon de coafură.
– Românii sunt amabili?
– Da. Sunt amabili, într-adevăr. Sunt la fel de prietenoși ca la mine în țară. Sunt săritori, te ajută. Sunt oameni amabili, spune Ibrahim.
Magi a lăsat Filipine pentru România din 2011. Atunci își găsise un job de babysitter, dar de mai bine de 2 ani lucrează ca expert în comunicare la o agenție care recrutează pentru România forță de muncă din străinătate.
– Îți e dor de casa ta?
– Da. Îmi este foarte tare dor, mai ales că am un copil care are nevoie de mine, dar încerc să fiu bine. În fiecare zi vorbesc cu el prin apel video, povestește Magilin Mamanta.
– Stă cu mama ta?
– Cu mătușa mea și verișoara mea. Stau împreună în aceeași casă.
Nevoia de forță de muncă în România este în continuare una crescută.
„E destul de greu să găsești forță de muncă, pentru că ne axăm pe o parte în care nu căutăm decât angajatul în sine.