Bloomberg: Cum va arăta lumea după pandemia de coronavirus?

În timp ce pandemia de coronavirus produce ravagii la nivel mondial, liderii politici deja încep să se gândească la cum ar putea arăta lumea după ce se va stinge ultimul focar major de pandemie. Previziunile nu sunt dintre cele mai bune, scrie Bloomberg.

Guverne care care se prăbușesc, foamete, economii afectate și extremiștii care devin din ce în ce mai vocali sunt printre cele mai negre scenarii post-pandemie. Dar, chiar și perspectivele mai puține dramatice au o tentă sumbră cu alianțe politice care se destramă și economii care își vor reveni cu greu, fiind incapabile să balanseze impactul pierderii a milioane de locuri de muncă.

Disputele dintre SUA și China referitoare la originile virusului și la modalitățile de a acționa în lupta contra pandemiei amenință acordul comercial care ar fi putut ajuta la redresarea economiei mondiale. În plus, lupta pentru distribuția unui eventual vaccin seamănă discordie între aliați, Organizația Națiunilor Unite este marginalizată, iar guvernele autocrate își intensifică atacurile asupra libertăților civile.

Oficialii francezi au izbucnit săptămâna trecută când directorul executiv al gigantului farmaceutic Sanofi din Paris a afirmat că SUA ar putea primi primul potențial vaccin pentru că acestea ar fi contribuit la fondurile necesare cercetării. Mulți lideri globali consideră că orice vaccin trebuie considerat ca un „bun public”, chiar dacă, inevitabil, în multe țări va ajunge cu întârziere.

Din punct de vedere geopolitic, încrederea în SUA sub administrația lui Trump ar putea scădea, iar Organizația Națiunilor Unite, Organizația Mondială a Sănătății și Organizația Mondială a Comerțului sunt desconsiderate.

În plus, statele a căror economia se baza în special pe exporturile de petrol, cum ar fi Algeria, vor fi serios afectate, ceea ce ar putea duce la un nou val de emigranți economici care vor pleca dinspre țărmurile mediteranene și vor ajunge în Europa.

Pandemia va costa economia globală aproximativ 8.5 trilioane de dolari americani și ar putea trimite 130 de milioane de oameni în sărăcie extremă, potrivit Națiunilor Unite. Până la acest moment, pe măsură ce pandemia a eradicat surse de venit importante precum turismul și călătoriile, mai mult de 100 de țări au cerut ajutor financiar de la FMI .

„Multe țări au conștientizat efectele diplomației agresive a măștilor practicată de China Comunistă ”, a spus Keith Krach, subsecretarul de stat pentru afaceri al SUA, într-un interviu. „Atingerea adusă reputației Chinei este ireparabilă”. În acest context, unele țări au încercat să-ți valorifice oportunitățile în timp ce Beijingul și Washingtonul sunt angajate în dispute pe tema pandemiei. Printre ele se află și Rusia. În timp pe plan intern pierde din popularitate, Vladimir Putin s-a folosit de haosul cauzat de coronavirus pentru a-și extinde influența în Siria și Libia.

„Este foarte comod pentru Putin, care nu este atât de puternic încât să fie liderul mondial, însă poate jongla cu diverși aliați”, a zis Alexander Dynkin, președintele Institului de Economie Mondială și Relații Internaționale din Moscova. „Nu va fi niciun lider global pentru o vreme”, a mai spus Dynkin.

În ciuda pesimismului, unii consideră că nu putem vorbi de diminuarea supremației SUA. Astfel de îngrijorări au existat de decenii și totuși Statele Unite ale Americii este în continuare un stat puternic, capabil să-și revendice rolul de lider mondial, în ciuda încercărilor Chinei de a căpăta mai multă influență la nivel global.

Preluat: https://60m.ro/bloomberg-cum-va-arata-lumea-dupa-pandemia-de-coronavirus/

Lasă un răspuns