În plină pandemie de coronavirus, în 2021, Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Lovrin a reușit să omologheze un nou soi de grâu, Biharia, după ce în 2020, l-a omologat pe Dacic. Biharia a fost testat de ISTIS timp de trei ani în loturi experimentale.
Produce aproape 12 tone la ha
Mai mult, cercetătorii stațiunii au anticipat că soiul va trece cu succes, datorită rezultatelor excelente obținute în perioada experimentelor și deja au produs mai multe tone de sămânță, încă de anul trecut.
În 2021, când a venit verdictul pozitiv de la ISTIS București, deja sămânța era comercializată. Prin urmare, în 2022, mulți fermieri din Timiș, dar și din alte județe au terenuri cultivate cu noul soi foarte productiv, Biharia.
Ing. Gheorghe Bunta, șeful laboratorului de ameliorarea grâului, a spus că există producători care au cumpărat tone de sămânță. Inclusiv domnul Muscă a semănat la Curtici 10 ha cu Biharia și 10 ha cu Dacic. A vrut să vadă cum se comportă cele mai recente soiuri de grâu create la SCDA Lovrin.
Tot aici, deja există peste 200 ha cultivate cu Biharia pentru sămânță. De ce agricultorii sunt interesați să cultive Biharia? În primul rând că are un potențial productiv foarte ridicat, până la 12 tone pe ha. Într-un lot experimental de la Caracal, soiul a dat 11,700 tone, în 2020.
Biharia are o foarte bună rezistență la seceta pedologică și la arșiță, la aerul uscat. Aceste calități îi oferă un plus foarte important față de alte soiuri. De aceea Biharia poate face față cu succes acestor schimbări climatice violente cu care agricultură se confruntă în ultimii ani tot mai des. De asemenea, soiul are capacitatea de a rezista la temperaturi scăzute.