Eliberarea orașului Izium în urma contraofensivei ucrainene a scos la lumină atrocitățile comise de ocupanții ruși. Printre relatările care au apărut în ultimul timp se numără și cea a unui grup de srilankezi care au fost capturați de forțele ruse atunci când au cucerit regiunea și puși să muncească cu forța, scrie BBC.
„Credeam că nu o să mai scăpăm niciodată cu viață”, a spus Dilujan Paththinajakan, unul dintre cei șapte srilankezi capturați de forțele ruse în luna mai.
Grupul tocmai ce se încumetaseră să plece din casele în care trăiau în Kupiansk pentru a se refugia în zonele ceva mai sigure din Harkov, la aproximativ 120 de kilometri depărtare, când, la primul punct de control, au fost opriți de soldații ruși și arestați.
Cele șapte persoane din Sri Lanka, șase bărbați și o femeie, au fost legați la ochi, la mâini și duși la o fabrică de mașini-unelte din orașul Vovciansk, în apropiere de granița cu Rusia. Acesta a fost începutul celor patru luni de coșmar în care prizonierii srilankezi au îndurat abuzurile ocupanților care i-au supus la muncă forțată și i-au torturat.
Grupul a venit din Sri Lanka pentru a-și găsi locuri de muncă sau pentru a studia. După ce au devenit prizonierii rușilor, srilankezii s-au văzut nevoiți să supraviețuiască cu foarte puțină hrană și având voie să folosească toaleta doar o dată pe zi pentru două minute. Din când în când li se permitea să facă duș, dar tot pentru cel mult două minute.
„Obișnuiau să ne bată când mergeam să facem duș”
Bărbații, aproape toți cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, au fost ținuți în aceeași cameră. Mary Edit Uthajkumar, femeia în vârstă de 50 de ani, a fost ținută separat.