Mihai Nicolae, Directorul Institutului „Frații Golescu”, invitatul Alinei Panico la interviurile Curierului Românesc a adus în prim plan problematica românilor de pretutindeni. În centrul discuției s-au aflat românii din comunitățile istorice ale României și care este soarta lor la ora actuală, ce planuri are țara cu ei, dar și cum aceștia ajung să nu-și mai cunoască identitatea, spunând: „Nici noi nu mai știm cine suntem!”
Nu vom fi nimeni dacă vom rămâne surzi la glasul glorioșilor noștri străbuni, spune Mihai Nicolaei. Directorul Institutului „Frații Golescu” a descris problemele cu care se confruntă românii din comunitățile istorice ale României – (Herța, Transnstria, Sudul Basarabiei, de la Est de Bug, Valea Dunării (Vidinul), Maramureșul istoric, Bucovina, Basarabia, Valea Timocului și Ucraina), cu precădere cei din Bucovina.
„În Bucovina problema este destul de acută. Ucrainienii având o identitate foarte slabă, parte motivată și de contextul istoric al Ucrainei, încearcă să răspundă la toate provocările contemporane printr-o ucrainizare forțată. Nu se face așa! Ei intervin prin intermediul limbii. Politica lingvistică încercă să ucrainizeze totul. Nu se va putea!”, a declarat Directorul Institutului „Frații Golescu”.
Întrebat dacă influențează globalizarea identitatea națională, Mihai Nicolae a răspuns afirmativ.
„Dacă suntem indiferenți și nebăgători de seamă,