Astronomii stau cu sufletul la gură pentru lansarea telescopului spațial James Webb

​Cel devreme pe 24 decembrie ar trebui să fie lansat din Guyana Franceză telescopul spațial James Webb care ar trebui să ajungă la 1,5 milioane km de Terra pentru a începe să facă observații, în speranța de a detecta lumina primelor galaxii care au existat acum 13,4 miliarde de ani. Emoțiile comunității astronomice derivă din faptul că lansarea are multe etape complicate și orice mic detaliu ar putea pune misiunea în pericol. Dincolo de asta, telescopul este lansat cu un deceniu întârziere și costurile se apropie de 10 miliarde dolari.

De mai multe ori a fost devansat termenul de lansare a telescopului spațial James Webb și părea că ziua cea mare nu va mai veni niciodată. Cel mai recent anunț al NASA, publicat luni, indică posibilitatea lansării cel devreme pe 24 decembrie, fiindcă a apărut o problemă de comunicație între telescop și vehiculul de lansare.

De mai bine de 20 de ani se lucrează la construcția lui James Webb Space Telescope care inițial ar fi trebuit lansat în 2011. Costurile totale s-au dublat din 2009 până în prezent.

Lansarea va avea loc cu o rachetă Ariane 5 din baza Kourou (Guyana Franceză) și comunitatea astronomilor este cu sufletul la gură fiindcă sunt multe lucruri care ar putea să NU meargă conform planului, racheta trebuind să ducă la îndeplinire o mulțime de manevre pentru a deschide uriașa oglindă aurie de 6 metri și ecranul protector format din cinci straturi. Nu trebuie uitat că, odată lansat, telescopul nu mai poate fi reparat, fiindcă nu se va putea ajunge la el.

Dacă un defect mecanic ar face telescopul de neutilizat, atunci ar fi un dezastru pentru multe organizații și ar fi mai ales un dezastru de PR pentru NASA.

Dacă lucrurile vor merge bine,

 » sursa: hotnews.ro