În acte, Asociaţia comunelor din România (ACOR) este o persoană juridică de drept privat de utilitate publică, zice Hotărârea de Guvern semnată de Călin Popescu Tăriceanu în 2008.
O organizaţie fantomatică, cu filiale în toată ţara, care „trăiesc” din cotizaţiile anuale ale comunelor membre, dar şi din banii încasaţi pe diverse servicii de audit şi urbanism prestate primăriilor, contra cost. Din bani publici, cum ar veni, şi deloc puţini.
În Bihor, sediul ACOR e în Pomezeu, localitate păstorită de primarul liberal Ioan Şora, care este şi preşedintele filialei, dar chestia mult mai interesantă e legată de personajele angajate să se ocupe de „problemele” comunelor.
Ca de pildă fostul primar şpăgar al Beiuşului, Adrian Domocoş, eliberat condiţionat în această toamnă din puşcărie, Daniela Petruţ, respectiv Doina Blaga, două dintre fostele lui subalterne, condamnate în acelaşi dosar de corupţie. Ambele au fost plasate pe posturi de auditori, infractoare puse, cum ar veni, să controleze dacă în alte primării se respectă legea.
„Nu vine lumea să se angajeze, că salariul e mic”, justifică preşedintele ACOR Bihor motivul pentru care a „reciclat” nişte penali dovediţi care, după cum se vede, căpuşează în continuare administraţiile locale. Fac şi ei ce ştiu mai bine, nu-i aşa?