Oasele unei adolescente care a murit cu peste 7.000 de ani în urmă pe insula indoneziană Sulawesi spun povestea unui grup de Homo Sapiens necunoscut până acum, relatează CNN.
Această ramură distinctă a arborelui genealogic uman nu a fost descoperită nicăieri altundeva în lume, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista Nature.
„Am descoperit prima mostră de ADN uman preistoric în regiunea insulară dintre Asia și Australia, cunoscută drept ‘Wallacea’, aceasta oferind o nouă perspectivă cu privire la diversitatea genetică și istoria oamenilor preistorici din această zonă puțin înțeleasă a lumii”, afirmă Adam Brumm, profesor de arheologie la Universitatea Griffith din Australia și coautor al studiului.
Cercetătorii cred că primii oameni moderni au folosit Wallacea, alcătuită în principal din insulele arhipelagului indonezian ce includ Sulawesi, Lombok și Flores, în timp ce au traversat oceanul dinspre Eurasia în Australia în urmă cu peste 50.000 de ani.
Ruta exactă sau modul în care au realizat trecerea rămân însă necunoscute.
„Trebuie să fi făcut asta folosind ambarcațiuni relativ sofisticate întrucât nu exista niciun pod terestru între insule, nici măcar în timpul vârfurilor de glaciațiune din timpul ultimei ere glaciare când nivelul global al oceanelor era cu până la 140 de metri mai scăzut decât în prezent”, afirmă Brumm.
Vârfuri Maros (FOTO: ResearchGate)
Cultura toaleană
Uneltele și picturile rupestre descoperite sugerează că oamenii trăiau pe aceste insule în urmă cu 47.000 de ani însă fosilele de aici sunt rare iar ADN-ul preistoric se degradează mai rapid într-o climă tropicală.
Însă cercetătorii au descoperit în 2015 scheletul unei femei cu vârsta între 17 și 18 ani într-o peșteră din Sulawesi. Rămășițele sale au fost îngropate în peșteră în urmă cu aproximativ 7.200 de ani.