O semilună de galaxii, numită Arcul Gigant, recent descoperită, care se întinde pe 3,3 miliarde de ani lumină, se numără printre cele mai mari structuri cunoscute din univers și provoacă unele dintre cele mai elementare ipoteze ale astronomilor despre cosmos, potrivit Live Science.
Aranjamentul epic constă din galaxii, grupuri galactice și mult gaz și praf. Este situat la 9,2 miliarde de ani lumină distanță și se întinde pe aproximativ a 15-a parte din universul observabil.
Descoperirea sa a fost „serendipitous”, a declarat pentru Live ScienceAlexia Lopez, doctorand în cosmologie la Universitatea Central Lancashire (UCLan) din Marea Britanie. Lopez a combinat hărți ale obiectelor pe cerul nopții folosind lumina de la aproximativ 120.000 de quasare – nuclee luminoase îndepărtate ale galaxiilor în care găurile negre supermasive consumă material și aruncă energie.
Pe măsură ce această lumină trece prin materie este absorbită de diferite elemente, lăsând urme revelatoare care pot oferi cercetătorilor informații importante. În special, Lopez a folosit urmele lăsate de magneziu pentru a determina distanța până la gazul și praful care intervin, precum și poziția materialului pe cerul nopții.
În acest fel, quasarii acționează „ca niște spoturi într-o cameră întunecată, iluminând această problemă intermediară”, a spus Lopez.
În mijlocul hărților cosmice, a început să apară o structură. „Era un fel de indiciu de arc mare”, a spus Lopez. „Îmi amintesc că m-am dus la Roger [Clowes] și am spus„ Oh, uită-te la asta””.
Clowes, coordonatorul ei de doctorat de la UCLan, a sugerat analize suplimentare pentru a se asigura că nu este vorba de o aliniere întâmplătoare sau o eroare de date. După efectuarea a două teste statistice diferite, cercetătorii au stabilit că există mai puțin de 0,0003% probabilitate ca Arcul Gigant să nu fie real.