Imagini „virale” săptămâna trecută: în ferma unui producător bihorean de pui de o zi, cel mai mare din ţară, muncitorii, în loc să îngrijească fiinţele abia ieşite din găoace, le puneau cu sutele în saci de nailon şi le gazau cu dioxid de carbon, până nu se mai auzea niciun piuit.
Cauza exterminării? În scopul prevenirii răspândirii virusului gripei aviare H5N8 după depistarea unor focare în Mureş şi Covasna, o decizie a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă iniţiată de preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare a suspendat pentru o lună comerţul cu păsări vii în toată ţara. Doar că măsura era şi contrară normelor europene, şi ineficientă: deşi producătorii români au fost blocaţi, crescătorii au putut cumpăra pui de import, cel mai aproape din Ungaria, ţară afectată mai grav de gripa aviară.
Reacţia crescătorilor a făcut ca radicala decizie să fie totuşi îndreptată, dar păgubiţii acuză autorităţile de abuz şi aşteaptă acum despăgubiri.
În blocaj
Şocanta filmare ce prezenta o parte din operaţiunile de eutanasiere a 413.652 pui a fost făcută publică de inginerul zootehnist Nagy Mihály, care deţine ferme de reproducţie şi 3 dintre cele 5 staţii de incubaţie din Bihor, fiind cel mai mare producător de pui de o zi independent din ţară, cu o capacitate anuală de 30 de milioane de capete, la egalitate cu colosul Transavia, care produce doar pentru propriile necesităţi.
„Decizia nr. 1 a CNSU a fost adoptată pe 7 mai, într-o vineri, seara la ora 18.30, şi a luat prin surprindere tot sectorul avicol”, spune fermierul bihorean. Potrivit hotărârii semnate de preşedintele ANSVSA, Robert Chioveanu, şi de secretarul de stat Bogdan Despescu din MAI, dată fiind depistarea unui focar la o fermă cu 180.000 păsări din Mureş şi apoi în 5 gospodării din acelaşi judeţ şi din Covasna,