Hidratarea este extrem de importantă în această perioadă, când specialiștii emit avertizări de caniculă. Medicii recomandă tuturor persoanelor să aibă mereu asupra lor o sticlă cu apă, pentru a face față disconfortului termic. Cu toate acestea, este extrem de important de unde cumpărăm apa, pentru a ne asigura că nu ne punem viața în pericol.
Aparent, atât apa plată, cât și cea minerală, pot fi extrem de riscante dacă nu sunt depozitate corespunzător. De vină este bisfenolul, o substanță prezentă în recipientele de plastic. Acest compus chimic devine periculos atunci când plasticul respectiv expiră sau este supus unor temperaturi foarte ridicate, ca cele pe care le experimentăm noi în ultima perioadă.
„Odată cu creșterea temperaturii ambientale și în depozite, și nu numai în depozite, ci și în exteriorul depozitelor anumitor operatori economici, am găsit depozitate la temperatura mediului ambiant anumite produse – ape minerale, ape plate, inclusiv o parte din sucuri, chiar și în depozitele operatorilor economici, am găsit tempraturi peste cele impuse de către producător. Am găsit produse la umbră, dar în căldură și am găsit și produse ținute în soare.
Nu este bine acest lucru. Există anumite condiții de depozitare impuse de fiecare producător, condiții de depozitare care rezultă dintr-o fișă tehnică de securitate a produsului respectiv”, a spus Paul Anghel, director general ANPC.
Astfel, specialiștii ne sfătuiesc să nu lăsam sticle cu apă în mașină, pe toată durata zilei, sau să depozităm baxuri de apă în balcon sau în încăperi cu expunere la soare.
Inspectorii ANPC au început deja să dea amenzi în magazinele unde apa nu este depozitată în condiții normale. Au descoperit 350 de operatori economici care nu au respectat regulile de depozitare pentru sticlele de apă și băuturi răcoritoare.