La începutul anilor 2000 a început procesul de retrocedări de terenuri pentru foștii proprietari prejudiciați în procesul de sistematizare al orașului Bacău. Într-o declarație politică, deputatul AUR Antonio Andrușceac prezintă fărădelegile administraţiei locale Bacău, care face tot posibilul să meargă pe eroarea produsă în timpul unei administraţii anterioare şi să permită construcţii, îndesiri, evazări pe terenuri retrocedate.
Andrușceac susține că Hotărârile Judecătoreşti, care au dat dreptul la retrocedările de terenuri intravilane, nu au hotărât şi libera construcţie pe spaţiile retrocedate. Retrocedările nu au ținut seamă de o viziune unitară asupra viitorului oraşului, ci au fost făcute în funcţie de fiecare mp2 existent ca spaţiu verde dintre blocuri. De aceea, este necesar să fie corectată eroarea materială începută după anul 2000, perpetuată în ani şi puse în practică noile prevederi europene pentru cei 26 mp de spaţiu verde necesari fiecărui locuitori pentru înlăturarea gradului de poluare datorat activitătilor economice din perimetrul oraşului şi nu în ultimul rând, numărului tot mai mare de autoturisme.
„În ciuda faptului că din 2016 solicităm primăriei să ofere un teren în echivalență proprietarilor, au fost deja respinse două proiecte pe acest teren. Cu mult mai grav este faptul că în plină pandemie, când cetățenii de rând nu aveau voie să iasă din casă, fostul primar a semnat atât certificatul de urbanism cât și autorizația de construire cu numărul 194/31.08.2020. Atât timp cât acești funcționari publici au pretenția să fie aleși și plătiți la nivelul salariilor din Uniunea Europeană dar nu acționează în interesul și beneficiul cetățenilor, al celor care i-au pus în acele funcții, încălcând inclusiv drepturile fundamentale prevăzute în Constituție, nu se va putea atinge un nivel european în ceea ce ține de calitatea vieții calitatea vieții locuitorilor din Bacău nu va putea fi ridicată la nivelul orașelor europene. Chiar cu aceste manevre în retrocedări şi vânzări-cumpărări, formarea de loturi noi, cu noi numere cadastrale (ca să se piardă originea proprietăților), rolul principal în dezvoltarea echilibrată a orașului revine Primarului şi Consiliului Local. În absența unei viziuni moderne de dezvoltare urbanistică, fără un PUG actualizat, la normele de 26mp de spațiu verde/locuitor, este imposibil ca orașul Bacău să ajungă la nivelul standardelor urbane europene„, a declarat Andrușceac.
Autorizația de construire cu nr. 194/31.08.2020, acordată de primărie este o mare eroare şi atentează la cele mai elementare drepturi constituționale ale locuitorilor orașului. Configurația terenului, neprotejat de bariera verde a celor 40+15 copaci sacrificați, face ca toate gazele de eșapament din drumul european 85 şi de la aprovizionarea Penny să ajungă în casele și plămânii locuitorilor blocului numărul 3 din strada Panselelor.