Uniunea Europeană se angajează să-și reducă consumul de gaz cu 15%. Așa au hotărât miniștrii Energiei din țările membre UE, la reuniunea de la Bruxelles. La început, este vorba de un demers voluntar. Dacă obiectivele de economisire nu vor fi atinse, va fi aplicat planul de urgență. Această decizie-cheie a fost dezbătută de către deputatul AUR Antonio Andrușceac în cadrul emisiunii Legile Puterii de la Realitatea TV. Andrușceac a criticat propunerea UE și a scos în evidență incompetența ANRE de a gestiona colapsul energetic la nivel național. Mai mult, deputatul AUR a prezentat soluții concrete pentru a depăși criza energetică fără a pune în pericol românii.
,,De ce îi mai spuneți ANRE dacă nu reglementează nimic? Este o piață liberă. Să-i spuneți Agenția de Liberalizare pentru că ANRE nu mai are niciuna din atribuțiile pe care le avea. Să vorbim de soluții. La cei 15% recomandați de funcționarii de la Bruxelles noi trebuie să spunem ,,da, o să mai strângem nou cureaua”. Ei până acum nu au împărțit bogăția cu noi, dar noi acum sunt obligați să o facem. Aș spune că putem economisi 20% printr-o metodă simplă. De peste 30 de ani cei care au ,,privatizat” resursele naționale ale acestui stat le-au dat altor state. Și OMV Petrom și GAZ du France nu sunt companii private, ci sunt companii de stat. Noi ne-am vândut resursele statului român altor state, iar statele respective sunt acționari majoritari. Ar trebui să înțeleagă românii și să știe de ce e atât de greu să ne mai batem acum pentru resursele noastre, pentru că sunt în mâinile străinilor”, a declarat deputatul AUR Antonio Andrușceac.
Totodată, deputatul AUR susține că e necesar reducerea pierderilor de rețea la 5%, care acum sunt la un nivel istoric de 25%.
,,Fiecare român suportă aceste pierderi, nu cei care au privatizat resursele acestei țări, iar ministrului Virgil Popescu i-am dat soluții, dar este un trădător pentru că nu a putut să oprească facturarea banilor. În 2016 pierderile de rețea erau de 800 de tone pe oră – apă fiartă care se ducea în pământ. În 2019 pierderile au ajuns la 1.200 tone pe oră, iar în acest moment sunt la 2.200 de tone pe oră”, a punctat deputatul AUR.
În sezonul cald, consumul țării noastre se ridică la circa 30 de milioane de mc pe zi. În sezonul rece se ridică la 45-47 de milioane de mc pe zi, iar intr-o iarnă geroasă consumul poate ajunge chiar la 60 mil mc pe zi.
În prezent, depozitele de gaze pentru sezonul rece sunt pline în proporție de 60%, iar autoritățile sunt optimiste și dau asigurări că până la finalul lunii octombrie vom atinge ținta de 80%. Dacă la iarnă gazele din depozite și producția nu vor acoperi consumul, nu se știe dacă vom avea de unde să importăm energie în plus.
Emisiunea integrală poate fi urmărită aici.