Senatorul AUR Andrei Hangan a sesizat Ministerului Mediului încă din luna mai situația problematică în care se află Romsilva. Potrivit informațiilor apărute în presă la acea vreme, prin reforma propusă de către autorități se avea în vedere transformarea Romsilva în una sau mai multe companii comerciale, fapt ce ar periclita soarta administrația publice a pădurilor.
Andrei Hangan a atras atenția asupra faptului că este necesar ca activitatea Romsilva să se desfășoare în conformitate cu interesele publice, astfel încât să se asigure o gestionare sustenabilă şi eficientă a pădurilor din România. În acest sens, sublinia senatorul AUR, este imperios ca ministrul Mediului să sprijine Romsilva în îndeplinirea obiectivelor sale şi să se asigure că deciziile luate sunt în conformitate cu interesele publice şi cu obiectivele de dezvoltare durabilă.
În acest context, senatorul Andrei Hangan a solicitat Ministerului Mediului să transmită ce fel de sprijin a acordat acestei instituții în vederea depolitizării acesteia, dar și a asigurării unei gestionări sustenabile eficiente a pădurilor din România.
În răspunsul transmis, Ministerul Mediului a menționat că niciuna dintre inițiativele legislative adoptate recent nu au avut în vedere schimbarea statutului Romsilva din regie națională în societate comercială pe acţiuni (S.A) sau cu răspundere limitată (S.R.L).
Ministerul în cauză a reamintit că în luna octombrie 2022, în ceea ce privește gestionarea sustenabilă şi eficientă a pădurilor din România, a fost aprobată Strategia națională pentru Păduri – 2030.
De asemenea, instituția a întreprins o serie de măsuri la nivelul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură precum:
- „definirea unui cadru legat și reglementar adecvat (în acest moment se lucrează la un proiect pentru un nou cod silvic, aflat în faza premergătoare dezbaterii publice şi a legislației subsecvente acestuia);
- alocarea resurselor financiare necesare derutării programelor de investiții (lucrări de corectare a torenţilor, construcţia de drumuri forestiere, înființarea de perdele forestiere de protecţie etc);
- colaborarea în cadrul panificării şi elaborării politicii forestiere;
- monitorizarea şi evaluarea activităților Romsilva etc.”
Totodată, Ministerul Mediului depune toate eforturile astfel încât Garda Forestieră Naţională să devină funcţională şi operaţională la capacitate maximă, cât mai repede posibil. În plus, prin PNRR, se are în vedere realizarea a 56.000 ha de noi păduri şi suprafeţe cu vegetaţie forestieră în zonele vulnerabile la schimbările climatice, dar vor fi finanțate și lucrări de împădurire. Bugetul total este de 730 de milioane de euro.