Andrei Hangan (AUR) sesizează Ministerul Mediului cu privire la cazul extrem de grav al poluării Bălții Tuzla

Caz grav de poluare a mediului în zona ariei protejate a Lacului Techirghiol. Autoritățile de mediu au găsit resturi din construcţii şi demolări pe malul Bălţii Tuzla. Potrivit informațiilor apărute în presă, deșeurile ar fi fost aruncate în această zonă de către primăria din comuna constănțeană Tuzla. Senatorul AUR Andrei Hangan a sesizat Ministerului Mediului și a cerut adoptarea unor măsuri urgente pentru a preveni astfel de situații.

Reprezentanții Gărzii de Mediu Constanţa, împreună cu inspectori al Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral şi specialişti din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate Constanţa, au desfăşurat acţiuni de control în zona Bălţii Tuzla și au confirmat că este vorba de un caz grav de poluare: 

„Pe malul bălţii, cât şi în cuveta acesteia, au fost identificate deşeuri preponderent inerte (pământ, moloz, resturi din construcţii şi demolări), în amestec cu deşeuri reciclabile. Balta Tuzla se situează în interiorul ariei protejate ROSPA 0061 Lacul Techirghiol. Pe suprafeţe mari, malul bălţii nu mai are aspect natural, deşeurile au fost abandonate pe mal, acoperite cu pământ şi împinse spre apă”, se arată în comunicatul Gărzii de Mediu Constanța.

Având în vedere cele expuse mai spus, senatorul AUR Andrei Hangan a cerut Ministerului Mediu să adopte măsuri necesare pentru ca astfel de situații să nu se mai repete:

„Domnule ministru, din nefericire, suntem conștienți de această problemă la nivelul întregii țării și, deși nu ies la iveală zilnic, astfel de episoade au loc, din nefericire, din ce în ce mai des. Contez pe înțelegerea, conștientizarea și implicarea dumneavoastră în această direcție, luând în considerare frecvența crescută a episoadelor de poluare din ultima vreme”, a punctat senatorul AUR în solicitarea transmisă către Ministerul Mediului.

Totodată, Andrei Hangan a solicitat ministrului Mediului să transmită răspuns la următoarele întrebări:

        – Care este perspectiva ministerului pe care îl conduceți cu privire la situația expusă mai sus?

        – În ce privință contribuie Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pentru a diminua episoadele de poluare, petrecute aproape zilnic, pe întreg teritoriu al României?

        – Care sunt șansele reale pentru a putea scădea semnificativ riscul poluării? Cum plănuiți să realizați o campanie de conștientizare în această direcție?