Andrei Hangan (AUR) se opune construirii centurii metropolitane din Cluj: Nu distrugeți natura!

Construirea centurii metropolitane din Cluj poate avea consecințe negative directe asupra celor două păduri de mare importanță pentru județ, și anume Hoia și Făget, avertizează senatorul AUR de Cluj, Andrei Hangan. Oficialul solicită ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor protejarea celor două păduri cu tuneluri mai lungi decât se prevede în actuala formă a proiectului, adresându-i 2 întrebări cu privire la dezastrul ecologic care urmează să se producă.

Odată cu distrugerea pădurilor Hoia și Făget vor fi afectate rutele de migrație ale animalelor din ecosistemele respective, precum și comportamentele de hrănire și reproducere ale acestora. În plus, apropierea șoselei de centură de zonele împădurite va crește considerabil presiunea dezvoltării imobiliare în aceste zone. Domnule ministru, care este perspectiva Ministerului pe care îl conduceți cu privire la proiectul de construcție a centurii metropolitane din Cluj, având în vedere pericolul degradării/distrugerii unor ecosistemelor valoroase din județul Cluj și cum vă veți implica pentru a limita procesul de distrugere a acestor ecosisteme pe durata construirii centurii metropolitane”, a întrebat senatorul AUR Andrei Hangan.

Cu privire la acest pericol pentru mediu, mai mulți locuitori au semnat o petiție care va fi înaintată autorităților competente înainte de consultarea publică legată de emiterea acordului de mediu pentru lucrările respective. Mii de clujeni solicită Primăriei municipiului Cluj-Napoca să modifice în ultim moment proiectul, astfel încât să fie folosită infrastructura deja existentă, sperând la o soluție prin care arealele protejate și pădurile să fie ocolite complet sau traversate integral prin tuneluri de adâncime, tip „mină”, fără să afecteze natura, cu impact minim atât la nivel ecosistemic, cât și peisagistic. Chiar dacă devierile sau tunelurile înseamnă costuri suplimentare însemnate, „niciun cost nu este prea mare” atunci când este vorba despre „moștenirea naturală, recreațională și culturală” pentru generațiile viitoare, arată inițiatorii.

Investiţia în centura de 41,8 km va depăşi 250 de milioane de euro, din care 150 de milioane bani europeni.