Senatorul AUR Andrei Hangan atrage atenția că, în contextul urbanizării accelerate, dezvoltarea pădurilor urbane aduce numeroase beneficii în ceea ce privește calitatea vieții, a mediului și a sănătății publice. Astfel, parlamentarul afirmă că Ministerul Mediului ar trebui să acorde o importanță deosebită promovării spațiilor verzi.
În acest sens, senatorul citează un studiu care prezintă avantajele pădurilor urbane – spații verzi planificate și întreținute în cadrul zonelor urbane. Un prim avantaj ar fi acela al creșterii valorii estetice și recreative a orașului, pădurile urbane adăugând valoare estetică peisajului urban, oferind locuri de relaxare și recreere. Aceste spații verzi contribuie la sănătatea mentală a locuitorilor și fac orașul mai atrăgător pentru rezidenți și turiști, punctează Hangan.
În al doilea rând, pădurile urbane contribuie la stimularea biodiversității și combaterea schimbărilor climatice, oferind habitaturi pentru o varietate de specii de plante și animale, susținând astfel diversitatea biologică și protejând mediul urban. În plus, ele absorb dioxidul de carbon și contribuie la reducerea nivelului de poluare atmosferică.
De asemenea, integrarea spațiilor verzi în planificarea urbană poate conduce la dezvoltarea unei infrastructuri mai durabile și mai eficiente, îmbunătățind opțiunile de transport alternativ și conectivitatea urbană. Vegetația din zonele verzi contribuie la temperarea efectului de insulă termică din orașe, contribuind la menținerea unui climat plăcut și la reducerea riscului de valuri extreme de căldură.
„În calitate de trimiși ai cetățenilor, avem datoria de a contribui la crearea și menținerea acestor păduri urbane, pentru un viitor mai verde și mai sănătos”, subliniază Andrei Hangan, care a adresat Ministerului mediului o întrebare parlamentară pe acest subiect. Prin acest demers, parlamentarul a cerut răspunsuri la următoarele întrebări:
– Ce inițiative și programe susține Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pentru dezvoltarea pădurilor urbane în orașele din România?
– Cum pot orașele mari să colaboreze mai eficient cu ministerul pe care îl conduceți în implementarea proiectelor de creare și întreținere a pădurilor urbane?
– Care sunt strategiile și obiectivele pe termen lung ale Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor în ceea ce privește promovarea spațiilor verzi și a pădurilor urbane în urbanizarea României?
– Ce măsuri și resurse puneți la dispoziție în calitate de ministru de resort pentru protejarea biodiversității în pădurile urbane?
– În ce măsură contribuie ministerul la combaterea efectului de insulă termică și la promovarea unui mediu urban mai sustenabil prin intermediul pădurilor urbane?