Conform site-ului internațional Politico.EU în luna martie AUR s-a menținut ca al doilea partid din România, cu un procent de 19% din încrederea românilor, în timp ce PNL se află la doar 18% și USR la 11%.
Sondajele din România, realizate de institutele de analiză socială și politică care nu văzuseră intrarea AUR în parlament, arătau o cădere a formațiunii conduse de George Simion și Claudiu Târziu în sondajele de opinie. Realitatea de pe teren arată însă altfel, iar sondajele realizate de portaluri internaționale reflectă ceva cu totul diferit.
Cel mai important partid din România se menține PSD, cu un scor de 34%.
O bună parte dintre români nu își exprimă sub nici o formă intenția de vot sau votul lor nu se îndreaptă spre partidele parlamentare actuale.
În primul rând trebuie să înțelegem că AUR și PSD sunt percepute de către electoratul din România ca fiind partidele de opoziție. Românii încă nu percep faptul că PSD se află astăzi la guvernare alături de PNL și că acest partid conduce cele mai importante ministere din România. PSD a făcut o mișcarea foarte bună prin faptul că nu și-a dorit premierul, personajul politic în capul căruia se lovesc toate problemele actuale. Practic românii îl consideră pe Nicolae Ciucă principalul vinovat pentru creșterea de prețuri, deci PNL este partidul care suferă cel mai bun în urma crizei economice din țară.
Românii în marea lor majoritate cred că astăzi țara este condusă de partidele de dreapta, respectiv de către PNL și USR, în ciuda faptului că de câteva luni USR a abandonat barca. USR este un partid globalist neomarxist, slab cotat într-o perioadă în care Rusia se află a câteva zeci de kilometri de România. În USR au fost de asemenea numeroase scandaluri, ultimul ducând la demisia lui Dacian Cioloș, președintele partidului, la doar câteva luni după ce obținuse acest mandat.
Apoi PSD este văzut ca un partid serios, un partid care are o structură reală și care este singurul care poate conduce România în momentele ei dificile. Ori războiul din Ucraina a consolidat încrederea românilor în PSD, în timp ce USR și PNL s-au stabilizat, dar undeva mai jos decât AUR.
Pe fondul instabilității regionale și a crizei militare din Ucraina, sentimentul patriotic a crescut în rândul românilor, ori aceștia consideră că AUR și PSD reprezintă formațiuni care răspund cel mai bine acestor așteptări.