Excelența voastră, domnule Președinte Klaus Werner Iohannis,
Domnule Guvernator Mugur Isărescu
Onorată gazdă, Domnule Rector Nicolae Istudor
Domnule Președinte ARB Bogdan Neacșu,
Domnilor Miniștri,
Onorată asistență, Doamnelor și Domnilor,
“Sănătatea financiară a unei națiuni are întotdeauna o importanță strategică pentru că se referă la nivelul de bunăstare pe care îl au cetățenii. Nevoia de sănătate și stabilitate financiară este critică pentru fiecare cetățean, iar educația financiară este cea care poate asigura baza necesară unei mai bune protecții și reziliențe economico-financiare. Din acest motiv doresc să vă aduc mulțumiri, Domnule Președinte Iohannis, pentru că ați promulgat legea prin care, începând din acest an, Ziua Educației Financiare va fi celebrată pe data de 11 aprilie.
Educația financiară nu este un lux. Ea se înscrie deja, de multe decenii, printre necesitățile vieții contemporane. Un celebru antreprenor american evoca, într-o manieră oarecum brutală, această realitate: “O persoană fie își pune ordine în finanțe, fie finanțele sale îl vor disciplina”. Modul în care fiecare dintre noi ne raportăm la reușita financiară, ne face ca deseori să ignorăm forța sugestivă a unei astfel de maxime. Din păcate, tentațiile consumeriste, la care suntem zilnic expuși, ne pot transforma în victime ușoare ale propriilor prejudecăți în materie de educație financiară. Nu neg faptul că mecanismele pieței libere pot disciplina comportamente financiare ce se expun prea dezinvolt la riscuri. Prețul unei astfel de disciplinări poate fi însă, deseori, mai dramatic decât îndrăznim să ne imaginăm.
Sunt vizibile – cred eu – eforturile susținute pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară le face în reglementarea și controlul piețelor financiare, cu toată hotărârea și într-un mod cât se poate de transparent, fie că vorbim de inițiative legislative punctuale și imperios necesare, fie că vorbim de măsuri mai puțin confortabile în anumite circumstanțe,