Alianţa pentru Turism solicită autorităţilor ridicarea tuturor restricţiilor începând cu luna martie

Alianţa pentru Turism, care reuneşte 26 de organizaţii din industria turismului şi a ospitalităţii, solicită autorităţilor ridicarea restricţiilor începând cu luna martie, în condiţiile în care al cincilea val al pandemiei şi-a atins punctul maxim şi numărul infectărilor a intrat pe o pantă descendentă.

„Românii, turismul, economia au nevoie de relaxare. Avem nevoie să ne primim viaţa socială înapoi. Acest lucru a fost înţeles de multe dintre ţările europene, unde virusul nu mai este considerat o ameninţare critică. Astfel Danemarca, Olanda, Franţa au început eliminarea acestor restricţii. Fiecare săptămână de restricţii aduce pierderi majore şi irecuperabile pentru industria ospitalităţii şi afectează milioane de români”, a declarat preşedintele Alianţei pentru Turism, Daniel Mischie, într-un comunicat transmis marţi, scrie Agerpres.

Organizaţia susţine că pentru industria ospitalităţii acesta a fost al cincilea val de incertitudine şi pierderi financiare. Potrivit analizelor de piaţă, 53% dintre companiile din industria HoReCa prezintă astăzi un risc de a intra în insolvenţă, după doi ani de pierderi masive. „În plus, astăzi, la aproape 2 ani de pandemie, vorbim despre un deficit de angajaţi aproape dublu, care va depăşi 150.000 de persoane, dacă restricţiile vor continua încă un semestru”, spun reprezentaţii organizaţiei.

Activitatea economică a companiilor din HoReCa a înregistrat în anul 2021 o creştere faţă de anul 2020, dar încă nu a revenit la nivelul pre-pandemic din 2019. Având în vedere frecvenţa şi intensitatea restricţiilor impuse de Guvern şi în 2021, se apreciază că veniturile raportate pentru sectorul HoReCa pe parcursul anului 2021 sunt de 22,9 miliarde de lei, în creştere cu 42% faţă de anul 2020, dar cu 20% mai mici faţă de anul 2019.

Potrivit sursei citate, restricţiile impuse afectează major industria din mai multe perspective: evenimentele de familie şi evenimentele corporate, care acum sunt practic interzise nu pot fi programate şi contractate,

 » sursa: www.replicaonline.ro