Afacerea judecătorilor lui Soroș: CEDO recunoaște conflictele de interese și-și reformează discret codul deontologic


ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!

La un an și jumătate după publicarea în revista Valeurs Actuelles, raportul Centrului European pentru Lege și Justiție (ECLJ) privind ONG-urile și judecătorii CEDO continuă să aducă roade, și nu dintre cele mai mici: Curtea Europeană a Drepturilor Omului tocmai și-a modificat codul de deontologie internă și a demarat modificarea regulamentului său privitor la conflictele de interese. O analiză publicată de Grégor Puppinck în ValeursActuelles.com

În februarie 2020, ECLJ publica un raport care a făcut înconjurul lumii, pe tema ONG-urilor și a judecătorilor CEDO, arătând că cel puțin 22 dintre ultimii 100 judecători ai Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) sunt foști colaboratori a 7 fundații și ONG-uri și că aceștia au judecat foarte adesea cauze susținute de propriile lor organizații, aflându-se în situații flagrante de conflict de interese. Printre aceste organizații, Open Society (Societatea Deschisă) a lui George Soroș iese în evidență prin faptul că 12 dintre colaboratorii ei au devenit judecători la Strasbourg și prin faptul că tot Open Society finanțează și celelalte 6 ONG-uri în cauză, uneori chiar cu mare larghețe. Prezența masivă a unor judecători proveniți din aceeași rețea dă mărturie despre influența marilor fundații și ONG-uri private asupra sistemului european de protecție a drepturilor omului, punând sub semnul întrebării imparțialitatea acestuia. Acest raport a ridicat o serie de întrebări în materie de procedură și etică judiciară, care au fost supuse atenției instanțelor Consiliului Europei.

Grégor Puppinck, directorul Centrului European pentru Lege și Justiție (ECLJ), face mai jos un rezumat despre victoria obținută de organizația pe care o conduce în privința transparentizării practicilor CEDO. Textul continuă sub VIDEO:

Descoperiri care n-au făcut decât să-i îngrijoreze pe observatori

CEDO, deși „furioasă” (după cum titrează le Monde), a decis să nu răspundă public la acest raport, spre deosebire de numeroși responsabili politici și mai mulți miniștri – mai ales cel bulgar și cel rus – care și-au manifestat public îngrijorările față de această situației. Până și Comitetul de Miniștri, instanța supremă a Consiliului Europei, care-i reunește pe cei 47 de ambasadori și de care depinde Curtea Europeană, a fost constrâns să recunoască public veridicitatea raportului, indicând dorința de a reevalua „până în 2024, în lumina experienței dobândite, eficacitatea sistemului actual de selecție și de alegere a judecătorilor Curții” (8 aprilie 2021). La scurt timp după aceea, pe 20 aprilie 2021, Open Society a eșuat pentru prima dată în încercarea de a-și vedea ales unul dintre salariații săi care a candidat pentru postul de judecător la Starsbourg. Barajul raportului ECLJ a fost prea puternic.

Pe 26 iulie, Comitetul de Miniștri s-a exprimat public încă o dată,

 » Citește întreg articolul pe www.activenews.ro