Consiliul Uniunii Europene, care reprezintă statele membre, şi Parlamentul European au ajuns vineri la un acord asupra bugetului UE pentru 2021, dar pentru ca acesta să devină aplicabil este nevoie ca Polonia şi Ungaria să-şi ridice veto-ul asupra bugetului multianual al UE pentru perioada 2021-2027, pe care-l blochează odată cu fondul de redresare post-pandemie pentru a se opune condiţionării accesării fondurilor europene de statul de drept, relatează Reuters şi AFP, citate de Agerpres.
”Bugetul pentru 2021 poate intra în vigoare după ridicarea blocajului asupra bugetului UE în ansamblu şi pachetului de redresare”, a explicat ambasadorul german pe lângă UE, Michael Clauss, Germania deţinând preşedinţia semestrială a Consiliului UE.
Dacă acest veto nu va fi ridicat, precizează ambasadorul german, pentru anul viitor va fi pus în aplicare un sistem de finanţare provizoriu în cadrul bugetului UE, aplicat ultima dată pentru bugete anuale ale Comunităţii Economice Europene în anii ’80, dar niciodată pentru un buget plurianual.
Conform acestui sistem aplicabil în lipsa unui buget plurianual aprobat, în fiecare lună din bugetul UE se va putea cheltui în anul 2021 numai a 12-a parte din ceea ce s-a cheltuit în anul 2020 pentru anumite capitole din buget. Astfel, nu se vor putea finanţa noi proiecte, ci numai acelea demarate în baza bugetului pentru perioada 2014-2020. Pentru programele finanţate prin fonduri structurale şi regionale, precum şi pentru programele Erasmus şi de cercetare, nu vor putea fi acordate noi finanţări. În schimb, fermierii vor putea accesa fonduri europene până în anul 2022, dar probabil cu unele întârzieri şi cu plăţi efectuate lunar. De asemenea, vor fi plătite în continuare salariile funcţionarilor europeni şi ajutoarele umanitare.
În ce priveşte planul ”Next Generation”, care constă într-un un fond de redresare de 750 de miliarde de euro, mai mulţi oficiali europeni,