Vladimir Putin susține că Aleksandr Lukașenko i-a cerut să creeze o forță de poliție de rezervă pentru un eventual sprijin care să fie acordat Belarusului. Președintele rus a promis că nu o va folosi decât în caz de necesitate.
Într-un interviu acordat postului Rossiia 1, Putin a declarat că Lukașenko i-a cerut să formeze un contingent de membri ai forțelor de ordine, care să intervină în Belarus ”dacă situația scapă de sub control”. Președintele rus a precizat că Rusia își va îndeplini obligațiile față de Belarus, invocând acordurile bilaterale și multilaterale – Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTCS) și Uniunea Rusia-Belarus.
Vladimir Putin a acuzat puterile occidentale că încearcă să influențeze evoluțiile din Belarus.
Aflat învizită la Berlin, Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a precizat că Alianța respectă integritatea teritorială a Belarus și a făcut apel la Rusia să nu se se amestece în țara vecină, unde continuă protestele față de președintele Lukașenko.
Tot la Berlin are loc joi și vineri reuniunea informală în format Gymnich a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene.
Agenda discuțiilor din prima zi a reuniunii a cuprins situația din Belarus și un dejun de lucru cu ministrul afacerilor externe din statul Israel Gabriel Ashkenazi, dedicat relațiilor UE-Israel și analizei situației din regiune.
În ceea ce privește evoluțiile din Belarus, în contextul evoluțiilor recente ca urmare a alegerilor din 9 august 2020, miniștrii și-au exprimat îngrijorarea profundă față de menținerea tensiunilor interne, continuarea represaliilor la adresa protestatarilor pașnici și acuzele adresate Occidentului pentru presupusa implicare în aceste demonstrații, potrivit MAE.
Ministrul român de externe Bogdan Aurescu a pledat ”în favoarea unei reacții rapide și consistente a UE și a susținut ferm importanța sancționării celor vinovați de fraudarea alegerilor, represiunile violente ale protestelor și încălcările drepturilor omului, până la cel mai înalt nivel”.
El a exprimat sprijinul pentru trimiterea unei misiuni OSCE, asistată de UE, care să faciliteze un dialog direct între autorități și societatea civilă.În acest context, demnitarul român a propus creșterea și diversificarea susținerii pentru Belarus, prin intensificarea contactelor cu mediul academic, ONG-uri și mass-media independente.
Totodată, ministrul a arătat că România analizează măsuri concrete de susținere a societății civile din Belarus, pe baza experienței avute în parcursul democratic. În acest sens, ministrul Bogdan Aurescu a anunțat că la nivelul Ministerului afacerilor externe a fost demarată procedura de alocare a unei contribuții financiare voluntare pentru susținerea societății civile și a jurnalismului independent din Belarus, în valoare de 100.000 de euro, din bugetul pentru asistență pentru dezvoltare și asistență umanitară, gestionat de MAE și de Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare a României (RoAid).
Sursa: www.agerpres.ro
În 1917, în plin război mondial, avea să înceapă revoluția bolșevică din Imperiul Țarist. În foarte scurt timp, dispunând de resurse importante de bani, ea s-a extins în tot imperiul. Țarul și familia sa aveau să fie arestați și apoi executați. Bolșevicii aveau să preia puterea, să scoată imperiul rus din război și Lenin avea
Panourile solare: o mare vrăjeală inutilă
Ai o casă undeva la munte, restrasă, și te gândești că cea mai bună soluție o reprezintă montarea de panouri solare fotovoltaice? Nici că nu se putea un gând mai prost. Am trecut prin această experiență și redau puțin din ea. În primul rând o casă normală fără un sistem de 10kWh este inutil, acesta
Greșeală strategică a PSD pe Ilfov: s-a ascuns sub ASL. Prefața unui eșec
PSD este cel mai mare și mai bine organizat partid din România. Moștenitor de drept a PCR, PSD a cunoscut șuișuri și coborâșuri, dar niciodată nu s-a ascuns în spatele unor nume false, lipsite de conținut. Dar iată că rușinea după hoția și bombardamentul mediatic la care a fost supus partidul în ultimii ani este
Marius-Mihail Stoianovici are 53 ani și avea doar 22 cînd a intrat în presă. Conduce de ani buni, mai exact 22, un mic trust de presă local construit în jurul ziarului Monitorul, format dintr-o companie de tipărit ziare, o mică agenție de publicitate și o rețea de distribuție abonamente la domiciliu. Toate construite de la
Ucraina a decis să înghețe contactele cu Belarus și să se alăture Uniunii Europene în condamnarea recentelor alegeri care au avut loc în țara vecină ca fiind, spunând că nu au fost libere sau corecte, a precizat vineri ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, potrivit Reuters, citat de Agerpres. Kuleba a spus că nu există motive