Senatorul AUR Sorin Lavric solicită explicații ministrului Apărării cu privire la valorificarea industriei naționale de apărare prin programul ReArm Europe

Senatorul AUR Sorin Lavric a adresat o interpelare ministrului Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, cerând detalii clare și angajamente ferme privind implicarea industriei naționale de apărare în noul plan european de reînarmare — ReArm Europe, lansat recent de Comisia Europeană. Inițiativa reprezintă pentru ţara noastră una dintre puţinele oportunităţi de revitalizare a propriei industrii de apărare aflată într-o stare continuă de degradare, punctează senatorul.

Până la concretizarea acestui plan, ministrul Apărării a anunțat investiții de 2,4 miliarde de euro pentru dezvoltarea capacităților de apărare în 2025, însă senatorul Lavric avertizează că fără un angajament clar față de producția internă, România va rămâne vulnerabilă și dependentă de parteneri externi.

Totodată, parlamentarul precizează că, potrivit președintelui Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare, Aeronautică şi Navală (ASIAAN), România are posibilitatea să se propulseze în rândul producătorilor importanţi de tehnică militară din Europa, având în vedre că țara noastră are deja un fundament tehnologic promițător și „trei arme secrete” ce pot fi dezvoltate, produse și chiar exportate cu sprijinul fondurilor europene:

  • arma de asalt 5,56 mm NATO, proiect realizat de Fabrica de Arme Cugir în colaborare cu SIMPEX București;
  • transportorul 8×8 TBT flotabil, dezvoltat de Automecanica Moreni;
  • tancul românesc modernizat, produs de Uzina Mecanică București (UMB).

Având în vedere că, în lipsa dezvoltării propriilor industrii de apărare nu ne putem susţine de unii singuri efortul de război, senatorul Lavric i-a solicitat ministrului Tîlvăr să răspundă la o serie de întrebări esențiale pentru viitorul capacităților românești de apărare:

  1. Ce capacități de producție industrială vor fi dezvoltate în România prin programul ReArm Europe?
  2. Care este ponderea estimată a tehnologiei militare ce va fi produsă în țară vs. importată? (ex: 70% import, 30% producție internă)
  3. Vor fi alocate cele 12 milioane de euro necesare testării prototipurilor transportorului 8×8 TBT?
  4. Va fi inclusă producția transportorului 8×8 TBT în programul ReArm Europe?
  5. Va fi inclusă arma de asalt 5,56 mm NATO în acest program?
  6. Va fi inclus tancul românesc produs de UMB?
  7. Câte locuri de muncă estimează Ministerul că ar putea fi create prin aceste proiecte industriale?
  8. Ce alte tehnologii militare românești vor fi dezvoltate cu fondurile din ReArm Europe?