Bolnavii de diabet zaharat I din județul Neamț nu beneficiază de decontarea consumabilelor (POD-uri)pentru sisteme de administrare de insulină fără fir. Dumitrina Mitrea (AUR) solicită Ministerului Sănătății clarificări

Deputata Dumitrina Mitrea (AUR) a cerut explicații Ministerului Sănătății pentru faptul că pacienții cu diabet zaharat de tip I din județul Neamț nu beneficiază de decontarea consumabilelor (POD-uri) pentru sisteme de administrare de insulină fără fir (Omnipod Dash), prin Programul Național de Diabet Zaharat. Potrivit acesteia, situația i-a fost adusă la cunoștință de către o pacientă diagnosticată cu diabet zaharat de tip I din 2016.

Deputata a precizat că pentru un pacient cu diabet zaharat de tip I efortul financiar pentru a-și achiziționa aceste consumabile este considerabil, de 1500 lei/lună. Pacienta care i-a sesizat această problemă deține pompă de insulină Omnipod Dash, atât telecomanda/ PDM (cost 3700 lei), cât și consumabilele/ POD-uri (cost 150 lei per bucată, trebuie schimbate la fiecare 3 zile).

Dumitrina Mitrea a punctat că pacienții din județul Neamț nu beneficiază de decontarea acestor consumabile:

„Pompa de insulină Omnipod DASH a fost concepută pentru a simplifica viața persoanelor cu diabet. De la părinți care au nevoie de o gestionare mai ușoară a terapiei cu insulină ale unui copil, până la adulți care iși doresc o viață activă și fară grija administrării insulinei, Omnipod DASH poate simplifica viața cu 3 zile (până la 72 de ore) de livrare continuă a insulinei, fără fire, fără injecții zilnice multiple.

Deși Ordinul CNAS nr. 180/2022 cu modificările și completările ulterioare și Ordinul CNAS nr. 268/2013 prin care se aprobă decontarea acestor consumabile au fost emise, în județul Neamț pacienții încă nu le primesc gratuit de la Casa de asigurări de sănătate”.

În acest context, Dumitrina Mitrea a solicitata Ministerului Sănătății să transmită răspunsuri la următoarele întrebări:

  1. Cum este posibil ca bolnavii diagonticați cu diabet zaharat de tip I să se confrunte cu această situație la nivelul județului Neamț?
  2. În cât timp va fi remediată situația de la Neamț astfel ca, persoanele cu diabet zaharat de tip I să primească consumabilele decontate de Casa de Asigurări de Sănătate Neamț?
  3. Care vor fi măsurile ce vor fi implementare pentru ca astfel de situații să nu se mai producă?