Senatorul AUR Vasilică Potecă a solicitat Ministerului Mediului informații privind valoarea fondurilor europene atrase de România pentru ecologizarea Dunării şi afluenţilor săi.
Totodată, parlamentarul a dorit să afle dacă ministerul are în vedere solicitarea de fonduri suplimentare pentru ecologizarea şi menţinerea ecosistemului Delta Dunării în bune condiţii, având în vedere că fluviul Dunărea are cel mai mare parcurs pe teritoriul ţării noastre, iar deversările efectuate până la vărsarea în Marea Neagră sunt aduse şi depozitate în această zonă.
Ministerul Mediului a transmis un răspuns detaliat care conține informații privind măsurile luate până în prezent, precum și date privind proiectele viitoare. Potrivit instituției, măsurile de ecologizare a Dunării se regăsesc în Planul Naţional de management actualizat (Cap. 3.4.3 – 3.4.4, Cap. 9.9), respectiv în Anexa 6.1.4.H.a – Catalog al măsurilor de restaurare şi atenuare aferente alterărilor hidromorfologice.
De asemenea, măsurile din planul menționat anterior fac subiectul finanțării prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, în cadrul următoarelor axe prioritare:
- Axa prioritară 4 – 0.5. 4.1 – Creşterea gradului de protecţie şi conservare a biodiversităţii şi refacerea ecosistemelor degradate, în cadrul căreia Administraţia Națională Apele Române a încheiat 3 contracte de finanțare în valoare de 8,91 milioane euro;
- Axa prioritară 5 (OS 5.1 şi 05 5.2) pentru reducerea efectelor şi a pagubelor asupra populaţiei, cauzate de fenomenele naturale asociate principalelor riscuri accentuate de schimbările climatice, în principal de inundaţii şi eroziune costieră, în cadrul căreia s-au contractat 22 proiecte în valoare totală de 1,928 miliarde euro, din care:
- 8 proiecte sunt implementate până la 31 decembrie 2023;
- 9 proiecte sunt în curs de finalizare;
- 5 proiecte se etapizează în Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2027.
De asemenea, Ministerul Mediului a precizat că, în perioada 2018 – 2020, în cadrul programului Transnational Dunăre (Danube Transnational Programme), s-a desfășurat proiectul Danube Floodplain, proiect ce a implicat un număr de 22 de parteneri din 10 state europene cu un buget de cca. 3,672 milioane euro.
Instituția a mai transmis că are preidentificate pentru actuala perioadă de finanțare, 5 proiecte de finanţare care vor fi implementate de către Administraţia Rezervaţiei Biosferei Detta Dunării, în calitate de lider de proiect. Proiectele vor fi depuse la Autoritatea de Management pentru Programul Dezvoltare Durabilă până în decembrie 2024 şi vor fi finanţate din Programul de Dezvoltare Durabilă 2021-2027, Prioritatea Biodiversitate, apelul 216. Bugetul estimat at acestor 5 proiecte este de aproximativ 50 mil. euro.
Mai mult, Ministerul Mediului, prin intermediul Direcţiei Generale Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, are în derulare 2 proiecte pentru care au fost semnate contracte de finanţare, şi anume:
- decolmatarea lacurilor din Delta Dunării pentru reducerea eutrofizării şi menţinerea diversităţii biologice, cu o valoare totală eligibilă de 174.300.000 lei;
- reconfigurarea infrastructurii publice de acces şi vizitare a Deltei Dunării pentru reducerea presiunii turismului asupra habitatelor şi speciilor, cu o valoare totală eligibilă de 74.700.000 lei.