Mihail Albișteanu (AUR): România nu ar trebui să doneze Ucrainei un sistem Patriot. În prezent, nu ne permitem nici să antrenăm piloții ucraineni pe banii noștri

Invitat în cadrul emisiunii „Știrea exactă” de la Global News, deputatul AUR Mihail Albișteanu a criticat dur deciziile guvernanților privind oferirea de sprijin Ucrainei prin donarea unui sistem Patriot și prin antrenarea piloților ucraineni pe banii românilor. Parlamentarul a afirmat că, dacă România donează acel sistem de apărare – unul din cele două operaționale – rămâne cu o mare vulnerabilitate la capitolul securitate.

„Avem patru sisteme: unul este operațional, iar al doilea este de curând operaționalizat. Și mai sunt două care trebuie să fie puse în funcțiune. Potrivit Financial Times, nu știm când vom primi celelalte trei sisteme – primirea lor va fi amânată, deci nu ne putem baza decât pe acestea trei”.

Deputatul a comentat și pe marginea știrii conform căreia piloții ucraineni vor fi antrenați pe banii noștri. Mihail Albișteanu susține că, având în vedere contextul economic actual, România nu își permite acest „lux”.

„Vor fi foarte mulți bani și acolo, nu ne putem permite acest lux, din punctul meu de vedere, pentru că România are cea mai mare inflație din Uniunea Europeană, avem datorii externe în creștere accelerată, avem un deficit excesiv pentru care în curând vom fi sancționați. Ne împrumutăm la cea mai mare dobândă din Uniunea Europeană și noi ne permitem să facem astfel de gesturi.

Ce mi se pare grav este faptul că politicienii au trecut peste cuvântul specialiștilor, care au susținut că România nu trebuie să-și cedeze sistemul Patriot. Practic, politicienii trec peste cuvântul Statului Major. Gândiți-vă că România a cerut șapte sisteme Patriot pentru a acoperi întregul teritoriu. În momentul în care cedăm măcar unul dintre acestea, scutul nu mai este complet, ceea ce este evident în defavoarea noastră”, a explicat deputatul, care a adăugat că acest gest nu va rezolva problema anti-aeriană a Ucrainei.