Senatorul AUR Gheorghe Cătană a adus la cunoștința ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, situația pe care au întâmpinat-o studenții la medicină anul trecut, la examenul de rezidențiat. Pe motiv că se dorește „ridicarea nivelului de selecţie a candidaţilor”, ministerul în cauza a crescut pragul de admitere Ia examenul de rezidenţiat de la 60% la 65%. Întrucât rezultatele au fost sub așteptări – peste 600 de posturi nu au fost ocupate, în luna noiembrie 2023, pragul a fost din nou redus la 60%. Parlamentarul a venit în sprijinul viitorilor medici și a solicitat clarificări pe această temă.
Senatorul a precizat că aceasta este a doua încercare eşuată a Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei de a ridica pragul la 65%, situaţia repetându-se identic în anul 2022. Acesta consideră că, având în vedere deficitul de medici din România, autoritățiile în domeniu ar trebui să se asigure că examenul de rezidențiat se desfășoară fără dificultăți.
Prin urmare, Gheorghe Cătană a adresat ministrului Alexandru Rafila următoarele întrebări:
- Există cazuri de candidaţi care au atins pragul de absolvire de 60% la examenul de rezidenţiat organizat pe 19 noiembrie 2023, dar care rămas fără loc la rezidenţiat? Dacă răspunsul este afirmativ, precizaţi-mi numărul acestora.
- Ce se va întâmpla cu absolvenţii sesiunii din Mai 2023 care nici până in prezent nu au primit loc la rezidenţiat, deşi li s-au promis Iocuri la specializarea medicină de familie?
- Care este explicaţia dumneavoastră pentru următoarea situaţie şi ce măsuri veţi lua ca să îndreptaţi: unii dintre absolvenţii examenului de rezidenţiat mi-au semnalat că şi-au calculat punctajele conform baremului și au constat că ar fi meritat o notă mai mare decât cea primită. Ei pun diferenţa între note pe seama scanării greşite a lucrărilor. Deşi contestă notele primite, aceştia nu pot avea câştig de cauză pentru că lucrările nu se corectează manual, ci se scanează din nou cu acelaşi aparat responsabil de greşeala iniţială.
- În condiţiile digitalizării pe care o promovaţi, de ce examenul de rezidenţiat nu se desfăşoară în format electronic pe o platformă online de tipul „GrileRezi”? Vă rog să vă argumentaţi răspunsul.
- În condiţiile în care taxa totală de concurs de la rezidenţiat este în jur de 1 milion de euro, vă rog să-mi precizaţi cum se întrebuinţează sumele strânse? Vă rog să-mi transmiteţi cheltuielile defalcate pentru examenul de rezidenţiat din 19 noiembrie 2023.
În urma solicitării adresate de către senatorul AUR Gheorghe Cătană, Ministerul Sănătății a transmis un punct de vedere în care oferă informații despre examenul de rezidențiat din anul 2023 și clarificări privind organizarea și costurile acestui concurs. Ministerul a omis să răspunsă însă la întrebări importante ridicate de către senator, precum eventuale erori în notarea lucrărilor și posibilitatea ca acest examen să se desfășoare online.
„În sesiunea din data de 19.11.2023, punctajul minim de promovare la concursul de
intrare în rezidențiat a fost de 60% din punctajul maxim realizat. Punctajul maxim realizat la sesiunea de rezidenţiat din domeniul medicină a fost de 936 puncte, iar punctajul minim de promovare, conform baremului de 65%, a fost de 608 puncte. În această situație, ar fi putut alege un loc sau un post in specialitate maxim 3.696 candidați din cele 4.327 locuri disponibile.
Având în vedere necesitatea acoperirii cât mai multor posturi şi locuri la concursul de rezidențiat, în special în domeniile deficitare – medicină de familie, medicină de urgenţă, ATI – Ministerul Sănătății și Ministerul Educaţiei au aprobat, prin ordin comun, măsura care permite intrarea în rezidenţiat a unui număr cât mai mare de tineri medici. Astfel s-a luat decizia de scădere a pragului minim de promovare de la 65% la 60%, la fel ca în anii anteriori. În perioada 26-28.11.2023, Ministerul Sănătății a organizat teleconferinţă pentru alegerea locurilor/ posturilor şi a centrelor de pregătire, publicate la concursul de admitere în rezidenţiat pentru domeniile medicină, medicină dentară, precum şi farmacie, sesiunea 19.11.2023. Urmare acestei activităţi, au rămas libere 194 locuri şi 3 posturi.
În temeiul Art. 181 Alin. (1) din 0.G. nr. 18/2009 privind organizarea şi finanțarea rezidențiatului, în vederea ocupării tuturor locurilor/posturilor, a fost iniţiată procedura de redistribuire în cadrul căreia au posibilitatea participe candidații care, la concursul de admitere în rezidenţiat din sesiunea mai 2023 au fost declaraţi respinşi, deşi au obţinut punctajul minim de promovare stabilit prin metodologia de concurs.
Potrivit disp. Art. 4 din 0.G. nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, pentru înscrierea la concursul de rezidenţiat pe locuri şi pe posturi se percepe o taxă, al cărei cuantum se stabileşte prin ordin al ministrului sănătăţii. Sumele încasate din plata taxelor se fac venit la bugetul Ministerului Sănătăţii şi se utilizează pentru acoperirea cheltuielilor de personal şi materiale necesare susţinerii concursului de rezidenţiat sau selecției, iar sumele rămase disponibile se reportează în anul următor şi se utilizează cu aceeaşi destinație”, se arată în răspunsul transmis de minister.