Unii vor să ilustreze cu tot dinadinsul expresia „baba și mitraliera”.
Ministrul Apărării, dl Angel Tîlvăr, a venit la „Ora ministrului”, în fața Senatului, prilej cu care l-am întrebat:
- Domnule ministru, când vom avea, prezentată în fața Parlamentului, o situație exactă a ajutorului oferit pe linie militară (tehnică, alt suport) către Ucraina? Este vorba de banii contribuabilului român, iar modul cum sunt aceștia cheltuiți trebuie justificat.
- Domnule ministru, în condițiile în care dincolo de Prut, în al doilea stat românesc sunt peste un milion și jumătate de cetățeni români, iar numărul lor va crește, când se va finaliza propunerea de înființare a unui batalion mixt de menținere a păcii, cu sediul la Iași, al celor două state ale noastre?
- Domnule ministru, câte dintre contractele de achiziție finalizate de MApN din anul 2021 până în prezent cu parteneri străini au avut și o clauză de offset, adică au cuprins și obligații de compensare asumate?
Ministrul n-a știut răspunsul la nici una dintre întrebări.
I-a sărit în ajutor însă o doamnă senator, care a ținut să-și probeze incompetența și pe acest domeniu.
„Ce, e război în Republica Moldova? Nu ne trebuie batalion de menținere a păcii”.
Distinsa a continuat să se zborșească la mine și mai târziu, pe online, deși nu am luat-o în seamă nici în off-line. Și a confundat batalionul cu regimentul.
Doamna senator habar nu are de câteva realități:
- Alcătuirea unui batalion de pace cu toți vecinii este o recomandare NATO.
- Deja avem unul româno-maghiar, cu sediul la Arad.
- Pentru cel format din militari din România și Republica Moldova, Ministerul Apărării de la București a inițiat procedurile de multă vreme, dar se pare că nu a reușit să convingă partea moldovenească.
- Pe teritoriul Republicii Molova există un conflict militar înghețat, nu încheiat, în Transnistria.
- În contextul războiului din Ucraina, Republica Moldova are nevoie de apărare, în caz de nevoie, iar armata ei mai că nu există.
Claudiu Târziu