Deputatul AUR Mihail Albișteanu a fost invitat în cadrul emisiunii Știrile Global News, în care a discutat despre subiecte de actualitate: cooperarea dintre România și NATO în contextul războiului din Ucraina, vizita delegației Fondului Monetar Internațional (FMI)și situația economică a României.
O echipă FMI, condusă de Jan Kees Martijn, șeful misiunii pentru România, a efectuat o vizită de lucru în țara noastră în perioada 25 septembrie – 4 octombrie 2023, pentru analiza anuală a economiei românești. Potrivit informațiilor, consultările constituie un exercițiu de supraveghere care este obligatoriu pentru toate statele membre, informație întărită și de către deputatul AUR Mihail Albișteanu.
„Teoretic, nu ar trebui să ne îngrijoreze. Însă, totuși, faptul că România simte nevoia să primească această vizită anual înseamnă că cumva suntem sub observație”, a afirmat deputatul, cu precizarea că în trecut România a apelat la ajutorul FMI.
Mihail Albișteanu și-a exprimat speranța ca această situație să nu se repete, deși direcția în care evoluează economia românească nu este cea mai bună. „Criza economică din România pare să se agraveze. Guvernul recurge la măsuri fiscale care par să fie din ce în ce mai dure, la tăieri, la blocări de posturi, la tăieri de sporuri, la încercări de a reduce cheltuielile și de a nu mai permite scurgerile financiare, ceea ce denotă că situația bugetară nu este tocmai una fericită. Și poate că ar trebui să vedem vizita aceasta, chiar dacă este una periodică și în această cheie”.
Deputatul AUR a mai spus că FMI va face, cu siguranță, o serie de recomandări privind redresarea economică, însă acestea trebuie analizate atent. Pentru țara noastră urmează o perioadă de foc deoarece urmează un an electoral intens.
În cadrul emisiunii, a fost abordat și subiectul cooperării dintre România și NATO. Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării, 100 de militari și patru aeronave F-16 Fighting Falcon au sosit, pe 22 septembrie, la baza de la Borcea. Militarii americani vor executa misiuni de Poliţie Aeriană Întărită, precum şi misiuni de antrenament în comun cu militari şi aeronave F-16 Fighting Falcon din cadrul Forţelor Aeriene Române.
În ceea ce privește acest subiect, Mihail Albișteanu a afirmat că este normal ca această cooperare dintre SUA/NATO și România să se amplifice. Există o colaborare militară intensă atât pe teritoriul național, cât și pe teritoriul altor state membre ale NATO, în care armata română își coordonează acțiunile cu forțele armate ale NATO, astfel încât să existe o bună interoperabilitate, a precizat deputatul.
„Această colaborare a României cu NATO și cu Statele Unite Americii, în special, datează încă din anul 2001, atunci când a avut loc intervenția americană în Afganistan, după atentatele de la 11 septembrie. Și apoi, această colaborare s-a amplificat odată cu intervenția din Irak. Apoi, odată cu intrarea României în NATO, am participat la misiuni de menținere a păcii în Africa, în Balcanii de Vest, în zona Kosovo, de exemplu, în Bosnia-Herțegovina. Și, desigur, odată ce s-au înființat baze militare în România – la Mihail Kogălniceanu, Deveselu, Cincu, baze în care sunt prezenți militari americani sau militari NATO, este normal ca această colaborare să se intensifice”, a mai spus deputatul Mihail Albișteanu.